Whisky Meet 2014 - Talisker Pop-up Masterclass

Whisky Meet 2014 - Talisker Pop-up Masterclass

IMG_22471.jpg

Fire Talisker samples å smake på. Klokka 19:30 på lørdagskvelden 1. februar startet en litt artig affære i 7. etasje på Grand Terminus. En Talisker-smakning som ikke var en del av de offisielle masterclassene på Whisky Meet 2014. Donald Colville, Global Scotch Whisky Ambassador for Diageo, holdt denne seansen som skulle vise seg å bli både interessant og lærerik.

For min del startet det med at jeg kom tuslende til konferanserommet i 7. etasje et par minutter over halv åtte, i full forventning om å være sistemann som kom. Dengang ei, der satt Donald helt alene og ventet med 4 whiskyer linet opp klart til 12-15 tilhørere.

Vi ble sittende å prate om løst og fast i 5-10 minutter før nestemann kom. Han hadde sittet helt bakerst i Charlie MacLeans "The Ultimate Whiskypedia", og hadde sneket seg ut før det ble ferdig. Charlie MacLean holdt på langt over tiden sin, og det skulle vise seg at andremann som kom hadde sneket seg ut uten grunn. Alle de andre som skulle på denne Talisker-smakningen hadde også vært hos Charlie, og de kom smått om senn når klokken begynte å tippe 20:00.

Da vi endelig kom skikkelig igang hadde Donald en god del interessant å fortelle. Et tema for masterclassen kan sies å være det å bygge en konsistent god vare, med fokus på NAS (No Age Statement) utgivelser og også blikk til langtidslagrede produkter, med en liten sving eller tre innom produksjon av blended whisky. Det ble en del diskusjon om kvaliteten på NAS produkter kontra de aldersspesifikke.

Whiskyene vi fikk smake

Talisker New Make

Talisker sin new make sprit (ikke lagret i det hele tatt) er selvfølgelig som det meste av New Make litt røff i kantene. Men, den smaker for all del ikke vondt av den grunn. På lukten  her finner jeg gress, malt, torv og røyk, og i tillegg litt småsurt høy. Smaken har fruktighet, det er søtt og salt, og det er røyk og torv. Det litt småsure høyet er med, noe som gjør at jeg rett og slett har "bondegård" i mine notater.  Litt merkelig for et merke som er så stolt av sitt forhold til det maritime. Avslutningen er temmelig kort, som jo er å forvente av New Make, men den holder en stund på røyken.

Talisker Storm, NAS, 45,8%

Dette blir for meg en helt gjennomsnittlig whisky. Jeg er ikke noen motstander av NAS-utgivelser, men denne blir litt "tja", spesielt til de 560 kronene Vinmonopolet skal ha for den. Storm er utførlig anmeldt både av Thomas og Tone.

Halvveis inn i smakingen skjer det noe uventet

En herremann kommer inn i rommet, og er tydeligvis svært så overrasket over å se oss der. Det skulle jo ikke være noen der nå. Han skal til å rigge opp en telekonferanse til neste masterclass. Dermed må vi, ganske så betuttet, ta med oss de resterende glassene våre og gå ut. Heldigvis finner vi noen stoler, et bord og en chaiselong øverst i trappehuset, og vi fortsetter smakingen her. Donald tar det hele på strak arm og fortsetter foredraget (med en del god diskusjon innimellom), som om ingenting var skjedd.

Talisker Vintage 1985: Maritime Edition, 27 YO, 56,1%

Her begynner vi å snakke om en virkelig god whisky. Masse maritimt på smak og lukt, men også en del friske og fruktige aromaer. Full anmeldelse følger på et senere tidspunkt. Denne kommer visstnok på Vinmonopolet til våren, og er prisene i det store utland noe å gå etter vil den koste rundt NOK 4000.

Talisker 35 YO, 54,6%

Enda en storhøydare som svir både i lommeboka og på mastercardet dersom en av oss dødelige vil kjøpe den. Thomas har en anmeldelse på denne.

Til slutt, fikk de av oss som ville, smake Johnnie Walker Gold Reserve da vi kom ned til festivalen igjen. Dette for å demonstrere den unike munnfølelsen til denne blenden, og for å poengtere noe av det Donald hadde sagt om produksjon av blend. Jeg kommer tilbake med en anmeldelse av denne også.

Alt i alt var det en interessant, artig og særdeles uvanlig masterclass.

Sláinte! - Kjell Ove

Highland Park Freya 15 YO

Highland Park Freya 15 YO

Yamazaki 18 YO

Yamazaki 18 YO