Whisky-Meet 2014 - lørdagen

Whisky-Meet 2014 - lørdagen

W-M_2014_21.jpg

Mer whisky

Da vi ankom hotellrommet for å gjøre oss klare for dagens økt med smakinger, ble vi en smule paff over at rengjøringspersonalet hadde rasket med seg whiskyglassene! Antagelig fordi det står 'Grand Terminus' på dem; men litt snodig allikevel. Men det viste seg (selvsagt) ikke å være noe problem å få utdelt nye glass.

Lørdagen fortsatte så med en rolig time i hallen, med noen fortreffelige drammer. Jeg ble stående en stund ved Daracha sin stand, og fikk prøve to Samaroli-produkter. Den første var en Samaroli Bruichladdich Wild and Primitive 2002 Cask #561. Deretter ble det en Samaroli Glen Grant 1973 cask #6588, en frisk og fin 40-åring. Jeg fikk også anledning til å prøve Samaroli sitt eget whiskyglass fra Spiegelau. Det blir etter hvert en egen test av glass, hvor dette glasset vil inngå.

Hos Interbrands ble det så anledning til å prøve en skikkelig sjeldenhet; Bunnahabhain 40 YO. Den var utsøkt, og det kommer selvsagt egen anmeldelse av denne også så snart jeg får pløyet gjennom alle notatene. Jeg fylte en hel notatbok i løpet av helgen - så det er en del å bearbeide!

Whisky-Meet 2014 - bilde 1

Dave Broom - En eksklusiv japansk tasting

Dagens første mesterklasse var en ny runde med Dave Broom; En eksklusiv japansk tasting. Dette var en skikkelig whiskyfaglig innertier. Dave dro oss gjennom historien til japansk whisky, med koblinger til japanske tradisjoner, og krydret med personlige anekdoter. Han gikk grundig gjennom særtrekkene ved japansk whisky, og hvorfor de er der. Forskjellene mellom skotsk og japansk whisky ble belyst, og det hele ble eksemplifisert på utmerket vis med følgende samling whisky:

 • Chichibu The Floor Malting
 • Ichiro's Malt MWR
 • Nikka Whisky From The Barrel (se anmeldelse)
 • Nikka Taketsuru 17 YO Pure Malt (se anmeldelse)
 • Nikka Yoichi 15 YO (se anmeldelse)
 • Karuizawa 1984 Cask#9802 (kommer på polet i mai 2014)

Dette var en noe mer intim smaking enn fredagens første runde med Dave Broom, og det ble dermed noe mer interaksjon mellom ham og deltagerne. En virkelig fin mesterklasse!

Charles MacLean - The Ultimate Whiskypedia

Whisky-Meet 2014 vartet ikke bare opp med Dave Broom x2, hvilket jo er temmelig unikt i seg selv. Neida, sannelig trekker de ikke selveste gudfaren til alle whiskyguruer, Charles MacLean, opp av hatten. Dette er mannen som blant annet står bak Whiskypedia,  Malt Whisky - The Complete Guide, og Miscellany of Whisky.

En av Charles' mange roller er å være med på utvelgelse av whisky for Adelphi, en stor Independent Bottler. Det var derfor ikke veldig overraskende at han presenterte oss for seks tapninger fra nettopp Adelphi. Whiskyen ble presentert sammen med et innsiktsfullt og humoristisk blikk på skotsk whiskys historie de siste hundre årene.

Her er whiskyene han serverte oss:

 • Adelphi Granny's Blend (denne var nok mest med for å gi en kontrast, og for historiens skyld)
 • Adelphi Highland Park 1997 13 YO
 • Adelphi Clynelish 1997 Selection Whisky-Meet 2013 (se anmeldelse)
 • Adelphi Macallan 1988 25 YO Selection Whisky-Meet 2014
 • Adelphi Linkwood 1984 27 YO
 • Adelphi Bunnahabhain 1997 14 YO (peated Bunna fra '97, yay!)

Jeg innrømmer gjerne at jeg er stor fan av Charles MacLean, og det er ikke fritt for at jeg var en smule "star struck". Allikevel ble det til at jeg måtte korrigere ham litt angående Bunnahabhain's historie (peated før 1963). Jeg fikk litt dårlig samvittighet, så jeg måtte prate med ham på tomannshånd etterpå, og ba da om unnskyldning. Det ble en fin liten prat ut av det!

Whisky-Meet 2014 - bilde 2

Prisvinnerne på Whisky-Meet 2014

Følgende priser ble utdelt på festivalens siste dag:

 • Whisky of the Year: Laphroaig 1989
 • Scottish Distiller of the Year: Laphroaig
 • Non-Scottish Distiller of the Year: Box Whisky + Nikka (delt førsteplass)
 • Independent Bottler of the Year: Adelphi

Ana måtte trå til på kort varsel og steppe inn for Frode under utdelingen av prisene. Frode ble dessverre syk på festivalens siste dag. Noe sier meg at det har vært et hardt løp de siste ukene for å få alt dette på plass. Men Ana klarte da å dra det hele i land på flott vis.

Oppsummering av Whisky-Meet 2014

Det har i sum vært en helt fantastisk helg, med enormt mange inntrykk. Veldig mye fin whisky, og fine mesterklasser. Men kanskje aller viktigst av alt, vi har truffet mange venner, og fått nye venner. Denne hobbyen er en utmerket måte å være sosial på. Jeg har selv aldri vært mer sosial enn etter at jeg virkelig begynte å fordype meg i whiskyens forunderlige verden. Det er veldig mange riktig fine folk som jobber i denne bransjen, og blant dem som har dette som hobby. Måtte vi alle møtes igjen og igjen, og sammen skape flere fine øyeblikk som beriker en verden som ellers kan fortone seg noe grå til tider.

Vi kommer selvsagt tilbake neste år!

Sláinte! - Thomas

Teacher's Highland Cream

Teacher's Highland Cream

Leviathan II American Peated Single Malt

Leviathan II American Peated Single Malt