Leviathan II American Peated Single Malt

Leviathan II American Peated Single Malt

leviathan-II.jpg

Leviathan II American Peated Single Malt, NAS, 53 %

Leviathan IIDet finnes peated (røykfylt) whisky, og det finnes über peated whisky. Ardbeg Supernova og Bruichladdich Octomore hører til siste kategori. Der 'vanlig' røykfylt whisky typisk ligger på et fenolnivå på 30-50 ppm (parts per million), så ligger disse røykbombene på 90 ppm og opp til 'rekorden' 167 ppm.

Både Ardbeg og Bruichladdich hører hjemme på Islay, hvor røykfylt whisky ligger i blodet. Men det er noen gærne amerikanere som ønsker å ta opp kampen. Lost Spirits har laget sin Leviathan, med 110 ppm fenoler. De benytter torv fra Canada, og kaller produktet et 'new world beast' med 'new world peat'.

Jeg har nå prøvd Leviathan II, takket være en liten smaksprøve fra Daniel. For mer informasjon om Leaviathan II kan du gå her. Whiskyen har vært lagret i under fire år på brukte vintønner (Sémillon - tørr og søt hvitvin).

Lukt (20/25): Definitivt en del røyk her, av den litt søtlige typen. Lukten minner egentlig ganske mye om Bowen's Whiskey. Finner dessuten en del mynte, sjokolade og noe ingefær. Slettes ikke så galt, det her, men det blir noe monotont. Skulle hatt et par strenger til å spille på.

Smak (20/25): Røyksmaken er så tykk at den kan skjæres med kniv. Her dominerer røyken smaken på en helt annen måte enn for eksempel Octomore, som ofte fremstår som ganske så fruktig. I tillegg til røyken er det mye sjokolade og karamell.

Avslutning (18/25): Mørk, seig lønnesirup og lynghonning over et tykt røykteppe. Det er varmt som en blåselampe, og den slukkes ikke før alle smaksløkene er som små forkullede bacon crisps. Det blir litt for brutalt. I stedet for den berømmelige 'iron fist in a velvet glove' er det her 'iron fist' hele veien. Skambankt!

Totalinntrykk (19/25): Det blir for mye av det gode. Men jeg skjønner ikke helt totalslakten din, Daniel? :-)

Score (77/100)

Sláinte! - Thomas

Whisky-Meet 2014 - lørdagen

Whisky-Meet 2014 - lørdagen

Balcones Brimstone Texas Scrub Oak Smoked Corn Whisky

Balcones Brimstone Texas Scrub Oak Smoked Corn Whisky