En Öl & Whiskymässa i Göteborg

En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky Saga har vært på eventyr i Gøteborg denne helgen. Whiskyfestivalen En Öl & Whiskymässa ble arrangert for første gang ifjor. Den festivalen fikk vi ikke med oss. I år vurderte vi lenge å reise dit, men vi brukte for lang tid. Resultatet ble at billettene var utsolgt før vi fikk lagt inn noen bestilling. Men så viste det seg at vår venn, Pär Caldenby, på Smögen Whisky, trengte hjelp på sin stand. Dermed meldte vi oss frivillige og reiste ned til Gøteborg for å være med fredag og lørdag. Her i Whisky Saga er vi store tilhengere av nordisk whisky generelt, så det å kunne bidra litt til å spre informasjon om svensk whisky, er bare positivt.

Nytt fra 2013

Festivalen ble til dels offer for sin egen suksess ifjor. Arrangørene hadde nok ikke helt forventet den enorme interessen. De hadde, etter hva vi har hørt, forberedt seg på rundt 4000 besøkende. Det ville vært meget bra, men det var rundt 11400 som kom. Da dørene åpnet, var det flere tusen i kø. Ikke alle slapp inn, noen ga opp.

I år doblet arrangøren antallet kvadratmeter, til hele 9000 kvadratmeter for hele festivalen. Videre ble åpningstidene utvidet, og holdt åpent på torsdag i tillegg til fredag og lørdag. De som ikke kom inn ifjor, fikk tilbud om VIP-inngang. En fin gest!

Et annet smart grep, var at det i år ble solgt billetter med forskjellig ankomst-tidspunkt. Besøkende måtte selv velge i hvilket to-timersintervall de ville ankomme. Når man først var inne, kunne man bli så lenge man ønsket, men dette sørget for at ikke alle kom til samme tid. Dermed ble mye køer og trengsel unngått.

Festivalen

En Öl & Whiskymässa har blitt en meget stor messe allerede. I år var det nesten 130 forskjellige utstillere/stands! Veldig mye whisky og veldig mye øl. I tillegg var det en del stands med diverse delikatesser, som fine fruktjuicer, sjokolade, oster og spekemat.

Det var et stort apparat med funksjonærer og en tydelig, men diskret, tilstedeværelse av sikkerhetsvakter. I sum medførte dette en meget hyggelig messe for de aller, aller fleste. Vi observerte svært få tilfeller av personer som hadde fått for mye. Imponerende i seg selv på et så stort arrangement.

Messen avholdes på Svenska Mässan som ligger i samme bygning som Hotel Gothia Towers. Det var veldig praktisk å kunne bo på samme sted som messen ble avholdt. For besøkende som ikke bodde på hotellet, var det organisert bemannede garderober.

Smögen Whisky

Vi må jo skrive litt om Smögen Whisky og det å stå på stand og hjelpe Pär. Fruen prøvde seg som selger for første gang i sitt liv, og ble bitt av basillen. Det var en morsom og til tider hektisk opplevelse. Spesielt på lørdagen var det et veldig trykk fra festivalen åpnet og frem til klokken 22. Veldig mange  besøkende som skulle ha smaksprøver og ville vite mer om destilleriet og whiskyen. Vi har tidligere anmeldt den første whiskyen fra Smögen.

Det var lite folk på festivalen på torsdag, så det er jo greit å merke seg om man vil ha god tid til å prate med de forskjellige aktørene neste år. Kom på torsdagen, da er det fredelig!

Fredag og lørdag var det som nevnt høyt trykk. Totalt ble det solgt 24,5 liter med Smögen Primör og ytterligere 18 liter med fatprøver av annen whisky fra destilleriet!

En Öl & Whiskymässa i Göteborg - bilde 3

Opplevelser

Det ble anledning til noen runder rundt på festivalen, spesielt på fredagen. Altså ikke bare jobbing hele tiden. Vi fikk da snakket med gamle venner og bekjente, samt fikk knyttet nye bekjentskaper. Noen whiskynyheter ble det også tid til å undersøke nærmere.

For undertegnede var det en spesielt stor ære å få møte og diskutere med Ichiro Akuto, mannen bak Chichibu Distillery i Japan. Ingen tvil om at jeg ble en smule "star struck" av den hendelsen. Ichiro var særdeles imøtekommende, og lett å prate med. Ny whisky hadde han med også; "Joker", den siste whiskyen i hans serie Ichiro's Malt Card. Joker består av Hanyu whisky destillert i perioden 1985-2000, og altså tappet på flasker i 2014. Totalt 3690 flasker med herlig whisky fra et destilleri som dessverre er nedlagt. Mer om den om noen dager.

En Öl & Whiskymässa i Göteborg - bilde 1

Ellers ble det en del samtaler med både Box Whisky, Cask Sweden, Clydesdale, Edrington, Grönqvist, Pernod Ricard, Philipson Söderberg, SMWS Sweden, Spirit of Hven, Svenska Eldvatten, Symposion og Whiskytaste Sweden.

Masterclass: Battle of the Isles

Jeg har tidligere skrevet om masterclassen 'Battle of the Isles', en svært underholdende og lærerik runde med Vicky Stevens fra Laphroaig, og Martin Markvardsen fra Highland Park. Fruen og jeg synes dette er en så fin masterclass at vi like godt valgte oss denne som en ønskereprise. Dette var den eneste masterclass vi var med på under denne festivalen.

Vi fikk servert følgende whiskyer:

En Öl & Whiskymässa i Göteborg - bilde 4

Whisky

Det ble ikke tid til så mye smaking av ny whisky på denne festivalen, da vi jobbet en hel del på stand. Men det ble tid til noen whiskyer mellom slagene. Det vil komme anmeldelser på disse i løpet av de nærmeste ukene.

Jeg må også nevne at jeg fikk anbefalt en øl som viste seg å være helt fantastisk. Det spørs om vi ikke må slå til med en øl-anmeldelse eller to på Whisky Saga etter hvert, for dette var en opplevelse som må deles!

Oppsummering av En Öl & Whiskymässa 2014

Uoffisielt var det totalt 16000 besøkende på årets messe. Torsdagen var det kun 1400, mens det på lørdagen var størst trykk med drøyt 8000 besøkende. Med en slik suksess er nok denne messen kommet for å bli. Flere nordmenn burde ta turen neste år! Vi kommer svært gjerne tilbake, det er helt sikkert.

En Öl & Whiskymässa i Göteborg - bilde 2

Sláinte! - Thomas

Glenburgie 1964 G&M

Glenburgie 1964 G&M

Glenlivet 1975 35 YO Signatory

Glenlivet 1975 35 YO Signatory