Highland Park Freya 15 YO - frodig!

Highland Park Freya 15 YO - frodig!

hp_freya_0-300x3001.jpg

Highland Park Freya 15 YO, 15 år, 51,2 %

Highland Park Freya 15 YONå har tiden endelig kommet for den tredje utgivelsen i Highland Park sin Valhalla Collection. De to første utgivelsene var Highland Park Thor (16 YO), og Highland Park Loki (15 YO). Tredje gud i rekken er Freya, gudinnen for kjærlighet, skjønnhet, fruktbarhet og død. I tillegg kan nevnes at det var Freyas vinger som skapte nordlyset.

Highland Park Freya presenteres i samme innpakning som Thor og Loki. Forskjellen er at flasken denne gangen har grønnskjær i glasset, for å gjenspeile nordlyset. Jeg synes personlig det ble veldig kult med denne grønnfargen, men det viktigste er selvsagt hvordan whiskyen faktisk lukter og smaker.

En unik ting med Highland Park Freya er at dette er den første whiskyen fra destilleriet som er basert kun på 1st fill bourbon casks. Tønnene er fra Jim Beam, og whiskyen er modnet i minimum 15 år. De fleste av tønnene hadde dog en alder på rundt 16 år. Totalt utgis 19000 flasker av Freya, og av disse kommer 500 til Norge.

Freya slippes på Vinmonopolet 7. mars 2014 og vil koste NOK 1400 etter hva jeg har hørt. Prisen er altså litt opp fra Loki og Thor, men kun med et par hundrelapper.

Lukt (24/25): Dette er en fyldig og kompleks whisky. Den fremstår som meget ren og søt i starten, men den utvikler seg hele tiden. Overraskende mye som skjer her siden den tross alt ikke er eldre enn 15 år. Jeg finner nesten ingen røyk på nesen, men Highland Park sin tradisjonelle honning finner jeg, som forventet. I tillegg er det en veldig fin vaniljesødme som gir en ekstra dimensjon til sødmen, og skaper denne fine fylden. Videre finner jeg fint eikepreg, mild karamell, sitrus , polkadrops, runde og fine krydderier og en anelse mild lakris. Virkelig fin nese!

Smak (23/25): Honning (yes!), lynghonning, og her kommer HP-røyken. Whiskyen fyller munnen og er på en måte både mektig og lett på samme tid. Bløt og behagelig munnfølelse, samtidig som den er en liten peppersymfoni som spiller opp så snart man har svelget de bløte dråpene.

Avslutning (23/25): Varm og lang. Mer røykfylt mot slutten. Sødmen sitter i hele veien, samtidig som andre elementer kommer til og faller fra underveis. Ingefær, vanilje, karamell, og noen herlige blaff med lett syrlighet.

Totalinntrykk (23/25): En vidunderlig whisky. Highland Park Freya er den beste whiskyen i Valhalla Collection, så langt. Matcher så navnet og whiskyen denne gangen? Ja, jeg vil si det. Freya fremstår som en feminin whisky, og det sier jeg da med de aller beste intensjoner. Den er søt, lett å like, frodig, fyldig, varm og kjærlig. Tror nesten jeg er litt forelsket.

Nå er det bare å vente i spenning på den fjerde og siste whiskyen i Valhalla Collection. Den skal være noe eldre, det er omtrent alt vi vet per i dag. Opprinnelig hadde man nok tenkt seg navnet Odin, men det kan vise seg vanskelig på grunn av rettighetsproblemer rundt navnet.

Score (93/100)

Highland Park Freya 15 YO - bilde 2

Sláinte! - Thomas

Yamazaki 18 YO

Yamazaki 18 YO

Old Pulteney 17 YO

Old Pulteney 17 YO