Laphroaig test - Del 1 av 2

Laphroaig test - Del 1 av 2

dsc01519.jpg

Laphroaig er en av mine absolutte favoritter. Laphroaig Cask Strength var mitt første møte med whisky, jubileumssommeren 1997 i Trondheim. Dette er kraftige saker med typisk mye røyk og torv, så det er ikke noe for sarte sjeler. Prøvesmakingen denne gangen ble utført sammen med min bedre halvdel samt lillebror. Jeg valgte ut seks av de 10 forskjellige Laphroaig-variantene jeg for tiden har i samlingen. Her er deltagerlisten:

  1. Laphroaig, 15 år, 43%, bottled 2002 (?)
  2. Laphroaig, 18 år, 48%, bottled 2008 (?)
  3. Laphroaig PX, ukjent alder, bottled 2011
  4. Laphroaig Triple Wood, ukjent alder, bottled 2010
  5. Laphroaig Quarter Cask, ukjent alder, bottled 2011
  6. Laphroaig Cask, 10 år, bottled 2011

Laphroaig 15 år

Denne varianten gikk ut av sortimentet til Laprhoaig for noen år siden. Denne flasken hadde fått stå uåpnet i skapet i nærmere ti år. Nå skulle den til pers!

Lukt (20/25): Det lukter som det skal av en Laphroaig, men veldig beskjedent. Her finner vi selvsagt røyk, salt, litt lær og et hint av medisinskap.

Smak (17/25): Men i alle dager! Dette kan da ikke være Laphroaig som jeg elsker så høyt? Dette var fryktelig kantete! Røyk, en anelse saltpreg, oljete og tørr.

Avslutning (17/25): Det blir dessverre ikke noe bedre.Det er beskt, dårlig medisin. Er det slik det er å drikke rett fra jodflasken?

Totalinntrykk (18/25): Pføy! Dette var en veldig dårlig start på kvelden. Neste whisky vil vise om det er smaksløkene som er helt på bærtur i dag.

Score (73/100)

Laphroaig 18 år

Dette er en av standardvariantene til Laphroaig. Kan kjøpes på polet for NOK 960.

Lukt (22/25): Denne åpner omtrent like forsiktig som femtenåringen, men er litt søtere. Relativt forsiktig røyklukt.

Smak (22/25): Klart salt, litt søt, myk som silke.

Avslutning (23/25): Varmer godt og har litt oljepreg. Lengevarende og fin sødme.

Totalinntrykk (22/25): Puh! Det var heldigvis ikke smaksløkene som sviktet, her er vi tilbake til gode, gamle Laprhroaig, bokstavelig talt. Meget god whisky!

Score (89/100)

Laphroaig PX

Denne er rykende fersk, nettopp sluppet på taxfree-markedet. Jeg plukket denne opp på Heathrow for en drøy uke siden, for ca £ 55. Er ikke å få i Norge per i dag. PX er trippel-lagret, slik som Triple Wood. De to første lagringene er identiske for de to variantene; først lagring på gamle Bourbon-tønner, deretter en periode i Quarter cask. Så har de fått en avslutning på Pedro Ximenez (PX) sherry-tønner, derav navnet.

Lukt (23/25): Herlig og litt underlig! Her møtes det typiske Laphroaig-preget, med all sin røyk og lette medisinpreg, og en nydelig sherryduft. Søtt er det også.

Smak (22/25): Man kjenner helt tydelig sherryen her, tradisjonell Laphroaig er skjøvet litt i bakgrunnen i starten.

Avslutning (22/25): Men etterhvert presser den tradisjonelle Laproaighen seg mer frem, og det hele passer utmerket godt sammen. Dette varmer godt, og varer lenge. Helt mot slutten aner jeg litt karamell og kanskje et hint av mint?

Totalinntrykk (22/25): Dette var overraskende og overraskende vellykket! Et knallkjøp som anbefales!

Score (89/100)

Laphroaig Triple Wood

Nok en variant for taxfree-markedet, denne ble sluppet i 2010. Den er fremdeles grei å få tak i på taxfree, men polet fører den ikke. Den koster ca £ 55 på Heathrow. Triple Wood har vært lagret først på Bourbon-tønner, så Quarter Cask og til slutt på europeisk eik.

Lukt (23/25): Det lukter skikkelig namnam. Her er det vanilje med i miksen, og litt frukt. Dette er vel arven etter eika. Forøvrig det vanlige fra Laprhroaig; røyk og litt salt. Her er det noe krydder også.

Smak (22/25): Småsøt, litt røyk, litt flyktig, men absolutt god.

Avslutning (22/25): Varmer godt, og varer lenge. Litt sitrus anes etterhvert, samt vanilje. Har et svakt oljepreg.

Totalinntrykk (22/25): Gode greier, men det viste seg altså at en avslutning på PX-tønner slo enda litt bedre ut...

Score (89/100)

Laphroaig Quarter Cask

Denne er å finne i standardutvalget til Laprhroaig og Vinmonopolet. Koster NOK 600 på polet.

Lukt (23/25): Wow! Her er mye godlukt! Masse røyk, svakt fruktig (?), litt søt. Denne kan man lukte på lenge, men man blir jo tørst etterhvert også!

Smak (23/25): Myk som fløyel på tross av styrken. Masse smak, røyk og sødme.

Avslutning (22/25): Svakt hint av karamell gjør seg gjeldende etterhvert, og et hint av frukt. Varmer godt og gir seg ikke, den bare gir og gir.

Totalinntrykk (22/25): Dette er noe av det absolutt ypperste, og prisen er relativt lav. Essensen av Laprhroaig! Nytelse!

Score (90/100)

Laphroaig 10 år Cask Strength

Dette er selve klassikeren, den litt rufsete storsjarmøren. Dette er absolutt ikke for sarte sjeler. Fås av og til på polet for NOK 700.

Lukt (24/25): Liflige dufter fyller rommet når du tar av korken på denne krabaten. Her er det mengder med røyk og torv. Du kjenner at medisinskapet står i bakgrunnen, og noen har gjemt en pose marshmallows i nevnte skap.

Smak (24/25): Røyk, salt, vanilje, fyldig og bare deilig. 'Nuff said!

Avslutning (22/25): Dessverre litt kortere avslutning enn man finner på Quarter Cask. Forøvrig ingenting å utsette her.

Totalinntrykk (24/25): En virkelig klassiker!

Score (94/100)

Sláinte! - Thomas

Amrut Fusion - Indisk på høyde med det beste fra Skottland!

Mars-nyheter på Vinmonopolet