Stockholm Beer & Whisky Festival 2013 – dag 3

Stockholm Beer & Whisky Festival går over to helger, torsdag til lørdag. Vi har nå vært gjennom hele den første helgen. Beskrivelse fra dag 1 og dag 2 er allerede lagt ut. Her kommer da våre inntrykk fra dag 3. Vi begynte faktisk dagen på ambassaden, Ardbeg Embassy i Gamla Stan. Dette er en restaurant og bar som er vel verdt et besøk når man er i Stockholm. Vi spiste en fortreffelig lunsj her, og smakte en Ardbeg 1975 31 YO Sherry Butt, som var gudommelig! Mye mer om den ved en senere anledning.

Calvados

Vi startet festivaldagen med å besøke Sympsion igjen. Der traff vi Christian Drouin, som driver calvados-produsenten Domaine Coeur de Lion. Christian hadde med seg smaksprøver på deres sortiment som er å få på Systembolaget. I tillegg hadde han med noen smaksprøver fra gamle, fine tønner, som ikke er til salgs.

Vi var så heldige å få smake en calvados fra 1939! Christians far valgte å grave ned noen tønner med calvados da andre verdenskrig brøt ut. Ikke alle tønnene klarte seg, men noen berget gjennom krigen. Denne calvadosen ble så liggede på denne eiketønna frem til like etter årtusenskiftet. Det var en stor opplevelse å smake på denne nektaren; den var overraskende frisk og søt etter så mange år. Smaken var en fantastisk eksplosjon av eplesødme. Jeg fikk tårer i øynene - det var et vakkert øyeblikk!

Stockholm Beer & Whisky Festival 2013 - bilde 1

Whisky

Det ble selvsagt mer prøvesmaking av whisky på dag 3. Vi prøvde nye edle dråper hos Symposion, blant annet gammel Rosebank fra IB-en Silver Seal. Videre ble det tid til litt gammel rom fra Trinidad (også Silver Seal) og en nydelig, gammel blend fra Cadenhead's. Symposion hadde virkelig tatt med mye godt.

Det ble mer svensk whisky på oss også. Grythyttan stod for tur. De regner med å ha whisky for salg i løpet av 2014. De eldste dråpene de har på tønner, fyller tre år tidlig november i år. Morgan på Grythyttan sin stand fortalte villig vekk om hvordan de drev og hvilke planer de hadde fremover. Mer om dette i et senere innlegg.

Scotch Malt Whisky Society

SMWS hadde egen stand på festivalen, og de hadde med seg over 90 forskjellige tapninger! De hadde dessuten med seg Georgie Bell, Society Ambassador fra London. Hun ga oss en spennende gjennomgang av forskjellige varianter på festivalens siste dag. Vi prøvde forskjellige varianter av Highland Park, både ung og gammel, bourbon-lagret og sherry-lagret. Spennende variasjon. Andre høydepunkter fra denne hyggelige gjennomgangen var peated Bunnahabhain fra 1997, og 27 år gammel Clynelish. Nam!

Stockholm Beer & Whisky Festival 2013 - bilde 2

Battle of the Isles

En av dagens store høydepunkter var en masterclass kallt Battle of the Isles. Dette var Laphroaig mot Highland Park, representert ved Vicky Stevens, Visitor Center Manager fra Laphroaig, og Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador fra Highland Park.

De ertet hverandre og viste hverandre stor respekt gjennom hele mesterklassen, med mye humor og glimt i øyet.

Mye god whisky ble dessuten servert; her er listen:

  • Highland Park Ambassador's Choice [Rykende fersk utgivelse i Sverige]
  • Laphroaig 10 YO
  • Highland Park Cask [Rykende fersk utgivelse i Sverige]
  • Laphroaig An Cuan Mòr [lanseres snart på Travel Retail]
  • Highland Park Harald
  • Laphroaig 25 YO [2013 utgaven]
  • Highland Park 25 YO
  • Laphroaig 1989 [Rykende fersk utgivelse]

Stockholm Beer & Whisky Festival 2013 - bilde 3

Oppsummering

Veldig bra festival, enormt utvalg av whisky og annet godt. 'Alle' er her, så man treffer veldig mange interessante folk man kan diskutere whisky med.

Om jeg skal trekke frem noe negativt, så må det være at det på lørdagen ble litt for mye folk. Det ble vanskeligere å komme frem og få smaksprøver og få snakket med de som stod på stand. Men jeg forstår at det har vært betydelig trangere og varmere de foregående par årene. Det er dog mulig vi neste gang holder oss til torsdag og fredag, og heller 'gjør' Stockholm by på lørdagen.

Det har vært stort, på alle måter, å være på Stockholm Beer & Whisky Festival. Vi kommer definitivt tilbake hit ved en senere anledning.

Stor takk til vår nye 'familie' hos Box Whisky, dere gjorde oppholdet vårt ekstra bra og spesielt!

PS! Husk at det ikke er for sent å besøke festivalen i år, helg nummer to er 3-5.oktober 2013.

Slàinte! - Thomas

Bruichladdich Black Art 03.1 1989 22 YO

Balvenie Tun 1401 batch 8