Whisky-Meet 2014 - fredagen

Whisky-Meet 2014 - fredagen

W-M_2014_11.jpg

Festivalen er offisielt i gang

Fredag 31.januar 2014, klokken 16.00 ble selve festivalen åpnet, og Whisky-Meet 2014 var for alvor i gang. STOW whiskyblogg var selvsagt til stede for å dekke begivenheten (og for å nyte utsøkt whisky).

Gledelig nok fikk vi anledning til å treffe flere andre norske whiskybloggere og whiskyentusiaster denne dagen. Da disse er meget viktige i arbeidet med å spre det glade whiskybudskap til det norske folk, så må disse selvsagt nevnes innledningvis.

Vi møtte Ragnhild (drikkelig.no), Are Johannessen (whiskyleaks.no), Rune Morten Hansen (runemorten.com) og Stefan Williams Hansen (Maltmisjonen).

Vel, tilbake til festivalen, det var jo tross alt derfor vi alle troppet opp på Hotel Grand Terminus. Selve opplegget, lokalene, organiseringen og slikt, var nær identisk med ifjor. Ingen grunn til å gjøre store endringer da de virkelig har dette på stell her. Det bare funker.

Den største endringen vi la merke til, var at ølavdelingen fra ifjor nå var borte. Dette var et hyggelig tilskudd under fjorårets festival, og faktisk noe vi så litt frem til. Vi har jo begynt å fuske litt i ølfaget også de siste månedene. Men det er kanskje greit å heller rendyrke basiskonseptet.

Whisky

Vel innenfor dørene begynte vi den sedvanlige runden rundt hos alle importørene, for å se hva nytt som var tilgjengelig. Alltid viktig å legge en slagplan for disse festivalene. Det er uansett for mye til at man rekker over alt. Best da å søke opp det man finner mest interessant, konsentrere seg om dette og heller ta seg god tid.

Vi begynte med en spesiell nyhet fra Japan. Ginkgo er en blended malt (vatted malt), som inneholder malt whisky fra flere japanske destillerier. Dette er unikt, da japanske destillerier tradisjonelt ikke samarbeider med hverandre. Det er Ichiro Akuto, mannen bak Chichibu Distillery, som har kommet opp med dette produktet. Litt leting på nett avslører at Gingko kom ut allerede i 2007. Den viste seg å være et svært interessant møte, og dette er forhåpentligvis et produkt vi vil få se på Vinmonopolet snart.

Whisky-Meet 2014 - bilde 1

Andre whiskyer jeg fikk prøvd denne dagen var:

  • Girvan 33 YO Small Batch fra Cadenhead's
  • Glenlivet 1977 35 YO Directors Cut fra Douglas Laing
  • Springbank Local Barley 1999 No. 2 - sample fra Springbank
  • Arran 1996 Bourbon Cask Single Cask #546 17 YO

Alle disse var gode og spennende produkter. Men det store øyeblikket var da jeg fikk Arran 1996 Bourbon Cask i neven. Wow! Dette var en aldeles fortreffelig whisky. Så fullkommen i sin sødme og fylde. Munnfølelsen på denne whiskyen var helt gudommelig. Så fløteaktig og deilig at jeg ikke finner ord. Den lanseres for øvrig på polet i mars. Fyldig (og fløteaktig) anmeldelse kommer snart.

Dave Broom - The Ultimate Tasting

Kveldens høydepunkt var mesterklassen Dave Broom - The Ultimate Tasting. Dette er første gangen Dave Broom gjester Norge. Han var en snartur innom Oslo tidligere i uken, før han kom hit til Whisky-Meet 2014. For den som ikke kjenner til Dave Broom, så er dette en av de fremste whiskyguruene på planeten. Bare "spør" Google.

Dave dro oss gjennom en blindsmaking som pågikk i halvannen time. Han viste seg å være en særdeles kunnskapsrik og dyktig foredragsholder. Han snakket løst og fast rundt temaet han tentativt hadde formulert som 'the importance of the local'. Whiskyene han hadde tatt frem, hadde alle mer eller midre til felles det at destilleriene satset på lokal tilknytning, lokale særegenheter og særpreg.

Dave avslørste hvilke whiskyer vi smakte etter hvert som vi hadde prøvd dem. Det var kun den første undertegnede ikke hadde prøvd før, men som lesere av bloggen kjenner til, så er jeg allerede en stor fan av Chichibu.

Her er listen over whiskyene som ble presentert:

  • Ichiro's Malt Chichibu Chibidaru
  • Mackmyra Ægirs Bior
  • Stauning Young Rye (se anmeldelse)
  • Clement Très Vieux Rhum Agrocole 10 YO (en rom som skulle utfordre oss litt)
  • Nikka Coffey Grain (se anmeldelse)
  • Balcones True Blue 100 (se anmeldelse)

Whisky-Meet 2014 - bilde 2

Det var en veldig hyggelig masterclass, og det var god stemning i salen under hele seansen. Den eneste lille hikken var at vi ved oppstart var flere deltagere enn de 66 påmeldte. Frode Harring tok dette på strak arm, ordnet ekstra glass og ba pent om at den eller de som ikke hadde betalt om å ordne dette i baren etter mesterklassen. Klasse, Frode!

Det var for øvrig en ekstra bonus at en annen whiskyguru var i salen, og aktivt deltok med sine innspill. Charles Maclean! Mer om ham i neste blogginnlegg, da vi skal på egen mesterklasse med ham på lørdagen.

Whisky-Meet 2014 - bilde 3

Oppsummering Whisky-Meet 2014 - fredagen

Alt i alt var fredagen nok en stor opptur av en festivaldag. Whisky-Meet leverer varene i år også. Happy now!

Sláinte! - Thomas

Caperdonich 1977 35 YO Cadenhead Small Batch

Caperdonich 1977 35 YO Cadenhead Small Batch

Whisky-Meet 2014 - Kick Off-smaking

Whisky-Meet 2014 - Kick Off-smaking