Whisky-Meet 2014 - Kick Off-smaking

Whisky-Meet 2014 - Kick Off-smaking

matte_801-468x260-300x1661.jpg

Cap Bryggeri

matte_801-468x260I går var det duket for den tradisjonelle Kick Off -smakingen på Whisky-Meet. Det vil si at det var øl som sto på bordene. Litt merkelig synes du kanskje, hvis du ikke har vært på Whisky-Meet i Bergen før. Men, det er altså slik de gjør det, og jeg synes så absolutt at dette er en fin ting. Det er en litt rolig start, og forskjellig uttrykk av malten er absolutt ikke å forakte.

I år var det Mattias Hammenlind, bryggemester ved CAP Bryggeri i Stockholm som sto for presentasjonen. CAP Bryggeri er et nystartet microbryggeri som så langt har slått bra an i Norge og Sverige.

Mattias hadde med seg 6 øltyper som han presenterte. Derav 4 standardtyper på 0,3l flasker som de ser for seg vil være tilgjengelig til enhver tid, og to 0,7l flasker i serien de kaller "I'm curious". Sistnevnte er en serie med mer eksperimentelle øltyper som vil komme enkeltvis i små batcher, kanskje for aldri å bli sett igjen, kanskje for å komme i en litt annen variant senere.

Standardølet

Presentasjonen gikk som følger:

Endless Vacation Pale Ale

En American Pale Ale som holder 5,3 % alkoholstyrke. Denne har en fin sitruspreget hulmearoma og en lett karamellsmak. Den kunne godt kalles en sommerøl, men som Mattias sa: Da ville sansynligvis ingen kjøpt den utenfor perioden mai til august.

Hunting High and Low

En "Umbrella ale" ifølge Mattias. Altså en øl som fremkaller tanker om høst, regn og fallende løv. Den har en alkoholstyrke på 6,3 %. Her brukes det britiske humletyper, og det er derfor en mer forsiktig aroma med mindre sitrus og mer harpiks og kvae.

Smaksmessig er denne fyldig med karamell, kaffe og sjokolade. Mattias spurte for hver øl hvilke mattyper folk kunne tenke seg ølen kunne passe til. Her kunne jeg tenke meg villsau, og andre trakk frem smalahove. Det dreier seg om ganske robuste smaker med andre ord.

Exciter

En Indian Pale Ale på 6 % alkoholstyrke. IPA er som kjent smaks- og aromarik øl med mye humlepreg. Her er det harpiks og kvae. Det er videre anispreg og det er brukt en del rugmalt i bryggingen, som gir en del krydder- og pepperpreg på smaken.

Black Celebration

En svart øl, som beveger seg i terrenget med stout, imperial porter og black IPA. Det vil si at den er svart, fyldig, rik på kaffe og sjokoladetoner, og det er et klart, rent humlepreg. Jeg ser den mest for meg som en dessertøl. Den holder 7,6 %.

De observante musikkelskerne der ute ser nok at CAP Bryggeri bruker sangtitler på sine standardøl. Her har vi altså Endless Vacation, Ramones; Hunting High and Low, A-ha; Exciter, Judas Priest og Black Celebration, Depeche Mode.

Eksperimentelle øl

De to eksperimentelle øltypene Mattias hadde med seg var:

I'm Curious, Blue

En Double IPA på 9 % alkoholstyrke. Her fikk jeg klare assosiasjoner til Belgisk lambic - altså spontangjæret øl. Det var klar syrlighet og solbær- og villfruktpreg på aromaen. Dette ble dog ikke videreført til smaken, som var mer i standard IPA-stil. Dette var forøvrig de tolv absolutt siste flaskene med "I'm Curious, Blue" som eksisterer, så nå er de borte.

I'm Curious 13.1

En stout på 10,5 %. Et klart og kraftig kaffepreg. Dette har de forsterket fra kaffearomaen i malten som er brukt, ved at de har tatt med kaffebønner i bryggingen. Det er også sjokolade her, og fruktighet som av mørke bær. Denne stouten har et fyldig og rikt maltpreg.

Oppsummering

Jevnt over synes jeg Mattias hadde med seg god øl, selv om jeg kanskje synes de som helhet over 6 øltyper ble litt vel ensartet. Det var veldig likt humle- og karboneringsnivå over hele linja. Selv om det var en del variasjon i smak og aroma, så var det ingenting som stakk seg skikkelig ut. Kanskje dette er noe som kommer etter hvert som bryggeriet får noen år på baken?

Bilde: http://www.capbrewery.com/

Skål! - Kjell Ove

Whisky-Meet 2014 - fredagen

Whisky-Meet 2014 - fredagen

Whisky-Meet 2014 - torsdagen

Whisky-Meet 2014 - torsdagen