Trondheim Whiskyfestival 2014

Trondheim Whiskyfestival 2014

En ny tradisjon er skapt

Lørdag 22. mars 2014 ble Trondheim Whiskyfestival arrangert for andre gang. Da er det vel blitt en tradisjon? På den første festivalen i 2013, var det totalt 257 besøkende. Ganske tidlig på årets festival annonserte Chris Maile, arrangøren for det hele, at han skulle dra frem sin sekkepipe og spille litt så snart vi passerte fjorårets antall deltagere. Nå husker jeg ikke nøyaktig tidspunkt, men Chris spilte iallfall sekkepipe før kl 17.00! Dermed overgikk man fjoråret, og det skulle vel borge for en ny runde i 2015. Endelig antall deltagere kjenner jeg ikke, men antar oppunder 300.

Trondheim Whiskyfestival 2014 - bilde 1

Endringer fra 2013?

Trondheim Whiskyfestival 2014 ble avviklet i samme lokaler som i 2013. Det fungerte fint denne gangen også, men blir det noe særlig flere besøkende, kan det fort bli trangt. Det var helt på grensen i perioder.

Denne gangen var det tre seminarer, mot to i 2013. Årets utvalg var:

 • Ivars utvalgte - ved Ivar Aarseth
 • Modning i Sherryfat - ved Elisabeth Andersen
 • Whisky fra Skye - ved Mikael Lundén

Fruen og jeg valgte å stå over seminarer, og fokuserte i stedet all vår energi på å være sosiale, noe vi ikke angret på.

Whiskyen

Det ble selvsagt smakt whisky på denne festivalen. Totalt var det 198 forskjellige whiskyer å velge blant, det er tallet jeg kommer frem til etter å ha talt opp alle som er listet i festivalheftet. Av disse 198 hadde Jon Bertelsen med seg 91, hvorav hele 18 fra Cadenhead sine nye serier! Noen hardcore whisky nerds vil kanskje rynke litt på nesen over utvalget, og man kunne saktens ønsket seg flere whiskyer å velge blant, men personlig synes jeg dette holder fint for en festival på denne størrelsen.

Det var en del nyheter å se, men ikke like mange som ved de store slippene før Oslo Whiskyfestival og Whisky-Meet. Av nyheter vi observerte, kan nevnes Bowmore Devil's Cask,  Glenfiddich Nordic Oak, Glenmorangie Companta, Highland Park Freya, samt flere tapninger fra Cadenhead og Douglas Laing.

Vi savnet noen importører; blant annet Daracha (Adelphi, Svenska Eldvatten, Samaroli, Smögen etc), Interbrands (Whyte & Mackay, Jura, Dalmore etc) og Terroir (Gordon & MacPhail). Vi får håpe de finner veien neste år.

Trondheim Whiskyfestival 2014 - bilde 2

Her er hva jeg smakte på; som vanlig vil det komme anmeldelser etter hvert:

 • Nikka Taketsuru 21 YO (OB) - 17-åringen er klart bedre
 • Highland Park Freya (OB) - fantastisk [anmeldelse]
 • Caledonian 1965 45 YO Clan Denny (Douglas Laing) - gammel godtebutikk!
 • Bowmore Devil's Cask (OB) - Don't believe the hype!
 • Strathclyde 24 YO Single Grain (Cadenhead) - Min første Strathclyde - morsomt
 • Aberlour 23 YO Small Batch (Cadenhead) - Delikat og fin
 • Glenburgie 21 YO Old Particular (Douglas Laing) - Sugar & spice and everything nice!
 • Caol Ila 17 YO Old Particular (Douglas Laing) - Høydepunktet - en herlig Caol Ila!

Menneskene

Dette ble en meget hyggelig og sosial festival. Både fruen og jeg satte stor pris på at flere kom bort og ville prate med oss da de kjente oss igjen fra Whisky Saga (tidligere STOW whiskyblogg). Bare hyggelig å bli omtalt som 'herr og fru whiskyblogg'. Vi fikk pratet masse med gode venner, nye venner, knakende kjekke representanter for NMWL Trondheim, hyggelige og sjarmerende importører, en norsk whiskyprodusent, vordende norske whiskyprodusenter, en travel festivalarrangør, og gode venner fra Sverige som hadde kastet seg i bilen lørdag morgen for å være med. Stor takk til alle vi møtte og snakket med - dere gjør whiskyfestival til noe virkelig artig.

Oppsummering

Avslutningsvis vil jeg bare oppsummere med at dette var nok en vellykket festival i regi av Chris Maile. Den mannen har virkelig bidratt enormt for å spre whiskykunnskap ogwhiskyglede til det norske folk. Håper du fortsetter med dine festivaler i mange, mange år til, Chris!

Trondheim Whiskyfestival 2014 - bilde 3

 

Sláinte! - Thomas

Nordic Whisky #5 - Spirit of Hven Urania

Nordic Whisky #5 - Spirit of Hven Urania

Bowmore 1989 23 YO Port Cask

Bowmore 1989 23 YO Port Cask