Trondheim Whiskyfestival 2013 - en fin debut

Første whiskyfestival i Trondheim

Trondheim Whiskyfestival

Lørdag 13. april 2013 ble Trondheim Whiskyfestival arrangert for første gang. Det er Chris Maile som står bak denne nye festivalen. Format og konsept er svært likt Oslo Whiskyfestival som Chris også står bak.

Arrangementet ble avholdt på Scandic Solsiden, kun fem minutters gange fra Trondheim sentrum. Lokalene var åpne og velegnet. Det var ikke stort, men tilstrekkelig for det antall besøkende som kom.

Et artig innslag på festivalen var at hotellet sammen med Chris hadde komponert en tapas-tallerken med kortreist mat som skulle matche whisky godt. Her var det et utvalg pølser og annet kjøttpålegg, samt noen oster. Alt produsert av lokale trønderske matprodusenter. Jeg prøvde dette selv, og det var mange godsaker på den tallerkenen.

Whiskyutvalget

Dette er som nevnt første gang Trondheim Whiskyfestival arrangeres, og det er nok derfor Chris hadde lagt seg på en litt forsiktig linje. Ikke alle importører var til stede, så utvalget var noe mindre enn på andre festivaler i Norge det siste året. Det var anslagsvis 140 whiskyer å velge mellom. Jeg merket meg blant annet ved at Gordon & Macphail / Terroir Wines, Amrut og Kavalan manglet her.

Det var allikevel mye å velge i, blant annet følgende nyheter:

 • Stauning Young Rye - første danske whisky som selges i Norge
 • Flere nye Kilchoman; Kilchoman Mahir Bay, Kilchoman 100% Islay, Kilchoman Loch Gorm Sherry Cask
 • Nye varianter fra Arran; Arran Orkney Bere Barley, Arran Premium Sherry Cask
 • Nye Directors' Cut fra Douglas Laing; Laphroaig 1990 21 YO, Tomatin 1967 45 YO

Masterclasses

Det ble arrangert to masterclasses. Jeg fikk dessverre ikke tid til å være med på dem, men hører gjerne fra noen som var der:

 • Anthony Willis - Det åttende destilleriet [Kilchoman]
 • Nick Ravenhall - Lagring i sherryfat

Whisky jeg fikk smakt denne gang

Jeg fikk prøvd følgende whiskyer denne gangen; og anmeldelser kommer selvsagt etterhvert:

 • Stauning Young Rye, ~2 år, 49,3%
 • Arran Orkney Bere Barley, NAS, 46%
 • Arran Premium Sherry Cask, 15 år, 53,8%
 • Laphroaig 1990 Directors' Cut, 21 år, 53,7%
 • Clan Denny Carsebridge 1965, 45 år, 44,7%
 • Longrow Rundlets & Kilderkins, 11 år, 51,7%

Mye godt på den listen der, selv om ikke alt falt helt i smak. Men mer om det senere.

Har Trondheim Whiskyfestival kommet for å bli?

Festivalen var åpen fra kl 14 til 21. Chris Maile kunne rundt halv seks annonsere at de hadde passert 187 betalende deltagere. Det var da en tangering av antall deltagere på den første Oslo Whiskyfestival i 2004, men det var da fordelt på to dager. Det kom enda flere betalende etter dette, men da hadde jeg forlatt åstedet.

Dette må kunne sies å ha vært en litt forsiktig, men absolutt vellykket første Trondheim Whiskyfestival. Chris skulle etter sigende presentere  dato for neste års Trondheim Whiskyfestival allerede i går kveld. Mer om dette så snart jeg får det bekreftet. Festivalen synes iallfall å være liv laga, så det er bare å planlegge et besøk til Trondheim neste år.

[Oppdatering 2013-04-15 - 15.43] Chris Maile har bekreftet at det blir Trondheim Whiskyfestival neste år, og datoen blir 22.mars 2014. Videre sies det at antall besøkende kom opp i rundt 250. Veldig bra!

Slàinte! - Thomas

Whisky score - hvorfor og hvordan

Whisky score - hvorfor og hvordan

Karuizawa Asama 1999/2000