Kavalan Solist Fino - en vinner fra Taiwan

Kavalan Solist Fino - en vinner fra Taiwan

kavalan_solist_fino-225x3002.jpg

Kavalan Solist Fino, ~5-6 år, 58,6%

Kavalan Solist FinoKing Car Whisky Distillery i Taiwan står bak en av de nye store stjernene på den internasjonale whiskyhimmel; Kavalan Whisky. Jeg har nå vært så heldig å få prøve en Kavalan Solist Fino. Jim Murray kåret denne til New World Whisky of the Year i 2012 og ga den en score på 95/100.

Endelig er det altså min tur. Jeg synes det er veldig spennende med all den nye, vidunderlige whiskyen som dukker opp.

Statsapparatet vårt har dessverre ikke oppdaget Kavalan ennå, så det er ikke mulig å kjøpe noe slikt på polet. Men det dukket jo opp en del nydelig Amrut etterhvert på polet, så vi får tro det samme vil skje med Kavalan.

Kavalan Solist Fino er, som navnet tilsier, lagret på tønner som tidligere har blitt brukt til lagring av Fino Sherry. Fino Sherry er en sherry-variant som trekker mer mot det litt tørrere og mindre søte enn mye annen sherry. Jeg tror denne er lagret i 5-6 år, men det er sannelig ikke lett å finne ut av. Destilleriet selv sier intet offisielt etter hva jeg kan se.

Lukt (23/25): Det første som slår meg er at dette er veldig godt. Den er virkelig rik på lukt, nydelig balanse mellom friskhet, krydder og delikat sødme. Eksotiske krydder, sherrypreg, sitron, pære, bringebær, pærecider, honning, gummi og Hubba Bubba (originalen). Den lukter klart best i et Glencairn glass, i nosing-glasset var den mer anonym.

Smak (22/25): Sherry, tørket frukt og søt, hvit pepper.

Avslutning (23/25): Fortsetter der den startet og strekker seg langt som den endeløse landevei. Mer sødme etterhvert, sukker, karamell og Pez med appelsinsmak.

Totalinntrykk (23/25): Nydelige, varme bølger brer seg gjennom hele kroppen. Man tas med på en spennende reise til fjerne strøk. Bare å drømme seg bort!

Score (91/100)

Bilde fra The Whisky Exchange.

Sláinte! - Thomas

Glenfiddich 18 - la den bli i glasset

Glenfiddich 18 - la den bli i glasset

Fighting Cock 103 Proof - How very American

Fighting Cock 103 Proof - How very American