Big Peat Christmas 2013

Big Peat Christmas 2013, NAS, 54,9 %

Big Peat Christmas 2013Endelig nærmer julen seg. Da er det jo på tide med litt julewhisky også, selv om kanskje ikke relasjonene mellom jul og whisky er veldig sterke. Douglas Laing kommer oss til unnsetning i år igjen. De har en meget populær blended malt (vatted blend - altså blanding av maltwhiskyer, ingen grain) som heter Big Peat. Nå har de nylig sluppet en juleutgave av Big Peat, for tredje året på rad.

Big Peat 2013 er, som sine to forgjengere, kraftigere og fyldigere enn den ordinære Big Peat. Den holder spreke 54,9 %. Big Peat er en vatting av single malt fra Ardbeg, Caol Ila, Bowmore og Port Ellen. Man har altså blandet godsaker, godsaker, godsaker og godsaker. Mon tro om det blir godt?

Big Peat Christmas 2013 er fremdeles å få kjøpt påVinmonopolet, for NOK 715 (varenummer 896201). Det er rundt 80 flasker igjen i landet, så her må man kjenne sin besøkelsestid.

Lukt (22/25): Røykfylt, javisst! Her er det røyk av den fyldige og litt tørre sorten. Salt og maritimt, samtidig som den er ganske frisk. Det er fruktige vindkast med piskende sjøsprøyt på stranda på Islay. Noen har selvsagt satt et medisinskap på stranda, og forsøkt å fyre opp en bål med halvtørr drivved! Den fremstår som litt tyngre og litt mer rufsete på nesen enn 2012-utgaven.

Smak (22/25): Røykfylt og fyldig. Fruktig (modne epler og appelsin), salt, mild karamell og lett floral.

Avslutning (22/25): Fortsetter der den startet og utvikler seg videre. Det er rimelig komplekst, og fyldig som bare det. Ordentlig trøkk i røyken hele veien. Den blir noe mer tørr mot slutten, litt mer karamell og noe brent toast.

Totalinntrykk (22/25): En virkelig fin Islay whisky, med masse trøkk og godsaker. Jeg mener å kjenne igjen røyk og sødme fra Ardbeg, det fruktige og lettere maritime fra Bowmore og Caol Ila, samt modenheten og fylden til Port Ellen. Her får du virkelig mye for pengene. Ikke bli 'skremt' av at dette er en blended malt / vatted malt, dette er virkelig bra saker! Når de er sagt, så var fjorårets Big Peat Christmas 2012 enda litt bedre, men den er nå utsolgt for lenge siden.

Score (88/100)

Sláinte! - Thomas

Spirit of Hven Seven Stars No. 1 Dubhe

Talisker Storm NAS

Talisker Storm NAS