Julewhisky: Av og til er en blend ikke bare en blend

Big Peat Small Batch Cask Strength, 53.6% (Christmas 2012)

Denne gangen har jeg smakt julewhisky fra Big Peat. Big Peat er en 'blended malt', det vil si en blend kun bestående av forskjellige single malts. Det er altså ingen grain whisky i Big Peat.

Inntil for et par år siden ble slike blends kalt 'vatted blend', hvilket var et godt og innarbeidet begrep. Så bestemte Scotch Whisky Industry seg for å gjøre ting enklere (sic!) for forbrukerne. Det ble forbudt å bruke begrepene 'vatted blend', 'vatted malt' og 'pure malt', all 'blanding' av forskjellige whiskies (enten single malts eller grain whiskies) skulle hete 'blend' (mer info her). Kan vel ikke helt se at dette ble enklere for forbrukerne...

Nå har de fleste produsenter valgt å bruke begrepet 'blended malt' for blends med kun malt whisky, men det er greit å lese alt som står på flasken for å være sikker.

Men tilbake til Big Peat; den består kun av Islay single malts: Ardbeg, Caol Ila, Bowmore, og Port Ellen. En mektig blanding med andre ord. Det er Douglas Laing som står bak merket. På polet får man standard Big Peat i basisutvalget (polet:: 5983201) til NOK 525, og den er helt grei. Testen denne gangen er dog på juleutgaven 2012, en Big Peat Cask Strength som selges i begrenset opplag nå før jul (polet: 145401) til NOK 700.

Lukt (23/25): Det første som slår meg, etter å ha lest innholdsfortegnelsen og så stukket nesen nedi i denne blenden, er at det lukter aldeles nydelig og velbalansert! Her har blenderne hos Douglas Laing virkelig gjort et imponerende stykke arbeid. Det er markant med røyk her, samt torv og lett medisinsk preg. Man lukter Islay altså! Ellers er den frisk, lett fruktig (sitrus) med innslag av mynte og nyklippet gress.

Smak /22/25): Røyk, eik, sjø, salt, mange artige undertoner av frukt og andre udefinerbare godsaker.

Avslutning (23/25): Småtørr, en del kakao (ikke søt), kaffe (espresso), får til slutt litt assosiasjoner til kompakt fruktkake dynket i madeira. Varer og varer og varer. Dette er komplekse saker!

Totalinntrykk (23/25): En herlig og mektig blend! Her får man veldig mye kvalitet for pengene! Denne skal på bordet når julefreden senker seg om noen uker.

Score (91/100)

Sláinte! - Thomas

Octomore 5.1 - litt harmløst røykmonster

Octomore 5.1 - litt harmløst røykmonster

Oslo Whiskyfestival 2012 - Best i festival