Spirit of Hven Seven Stars No. 1 Dubhe

Spirit of Hven Seven Stars No. 1 Dubhe, NAS, 45 %

Spirit of Hven Seven StarsPå den lille øya Hven, midt i Øresund, mellom Sverige og Danmark, ligger et familieeid destilleri. Destilleriet heter Backafallsbyn AB, mens merkenavnet deres er Spirit of Hven. Selskapet bak destilleriet har eksistert siden 1988. De har fire-stjerners hotell, konferansefasiliteter og restaurant. Men i 2008 ble det hele mye mer interessant. De startet destilleri!

I 2012 slapp de sin første whisky, Spirit of Hven Urania. Den har jeg i bestilling, og det vil komme en anmeldelse snart. I mars 2013 kom de så med sin første whisky i serien Seven Stars; Spirit of Hven Seven Stars No.1 Dubhe. En skikkelig munnfull, den tittelen der. Skulle tro det var Meatloaf som stod bak det hele...

Øya Hven har en lang historie, og astronomi er et viktig innslag her. Den kjente astronomen Tycho Brahe hadde sitt observatorium på øya. Derfor har disse kreative svenskene valgt å hente inspirasjon i både lokal historie og astronomi når de skal navngi sine produkter.

Seven Stars sikter til de syv stjernene i Karlsvogna, og Dubhe er navnet på det første stjernen i dette stjernebildet. Tanken er så at de skal utgi en ny Seven Stars whisky hvert år frem til 2019. Alle vil komme i begrenset opplag og ha et særpreg som skiller dem fra de øvrige i serien. En klar invitt til samlere dette her.

Whiskyen på denne flasken er ca. 4,5 år gammel, og den er medium røkt med rundt 12-15 ppm fenoler. Det er i hovedsak benyttet amerikansk eik, men også noe fransk og spansk eik. En litt artig detalj er at tønnene er ny eik, men så lagrer de sin egenproduserte sprit (som siden blir vodka, gin eller akevitt) på disse tønnene i ett år. Deretter blir tønnene brukt til lagring av whisky.

Det er fremdeles mulig å kjøpe denne whiskyen på Systembolaget for SEK 795.

Lukt (22/25): Fruktig og rund. Det er et lettrøkt slør over det hele, med tydelig innslag av lær. Videre finner jeg vanilje, honning, appelsin, jordbær, og til sist litt lakris. En behagelig og myk nese.

Smak (21/25): Mild og behagelig røyk, moden frukt (kanskje spesielt appelsin), vanilje, og noe honning.

Avslutning (21/25): Middels lang, og fruktig hele veien. Igjen er det appelsin som stikker seg mest frem, men det er også noe litt mer frisk sitrus i form av sitron. Dessuten en god klype hvit pepper.

Totalinntrykk (21/25): En virkelig hyggelig whisky! Spennende at stadig flere nordiske destillerier kommer på markedet med whisky.

Score (85/100)

Bilde fra Systembolaget.

Sláinte! - Thomas

Ichiro's Malt Chichibu The First

Big Peat Christmas 2013