Whisky-Meet 2013 - dag 1

Festivalen åpnes

Fredag 15. februar 2013, klokken kl 1600 åpnet Whisky-Meet 2013 offisielt. Festivalsjef Frode Harring kunne fortelle at man i år for første gang hadde hatt forhåndssalg av billetter over internett. Før festivalen begynte, var det allerede forhåndssolgt flere billetter enn man solgte på hele festivalen i fjor.

DSC03408

Arrangøren håper å få 1000-1200 besøkende i løpet av årets festival. Det er et anseelig tall for en whisky-festival i Norge. Whisky-Meet legger press på Oslo Whiskyfestival om å være landets største.

Totalt er det i festivalheftet listet opp at det er 390 whiskyer tilgjengelige for prøvesmaking. Det tror jeg er et lite knepp over hva som ble satt på bordene under Oslo Whiskyfestival 2012. I tillegg er det rundt 200 ølsorter å velge i her, for den som liker det.

Selve 'messehallen' for whisky er Terminus Hall her på hotellet. Et rom på størrelse med en håndballbane. I tillegg er det en underetasje hvor ølsortimentet er å finne. Alle masterclasses holdes selvsagt i egne rom rundt om på hotellet.

Det er godt skiltet overalt, og mange hyggelige ansatte. På første dag var det godt med plass, selv om besøket var bra. Bedre slik - trengsel er ikke hyggelig. Det ble dog noe trengsel i løpet av dagen, men det kommer jeg tilbake til.

Masterclass: Gordon & MacPhail - Icons of Whisky

Den første masterclass vi hadde blinket oss ut var Gordon & MacPhail - Icons of Whisky. Gordon & MacPhail (G&M) er en av Skottlands eldste independent bottlers. De startet opp i 1895. De hadde i mange tilfeller rettigheter til å stå for de offisielle tapningene fra mange destillerier, da destilleriene ikke var interessert i å utgi sin whisky selv. Destilleriene produserte kun med tanke på blends.

I 2012 tappet de på flaske og la ut for salg whisky fra 72 forskjellige destillerier, hvorav 14 er nedlagte destillerier. Disse gutta (og jentene) har altså anseelige mengder whisky på tønne.

I 1993 kjøpte G&M det nedlagte destilleriet Benromach, og gjenopptok produksjonen der i 1998.

DSC03417

Det var Derek Hancock, Associate Director Export, fra G&M som holdt masterclass'en. Han viste seg å være en dyktig foredragsholder. Han sprintet kjapt gjennom den obligatoriske 'slik lager vi whisky', og konsentrerte seg mest om G&Ms historie, samt de whiskyene han hadde med seg:

  1. Rosebank 1991 Connoisseur's Choice, 16 år, 40%
  2. Dallas Dhu 1979, 33 år, 43%
  3. Caol Ila 1995 Connoisseur's Choice, 12 år, 40%
  4. Benromach 10, 10 år, 43%
  5. Benromach Organic, ~8 år, 43%
  6. Benromach Peat Smoke 53 ppm (2004), 8-9 år, 46%

DSC03419

Dette var alt i alt en bra masterclass, med en veldig god foredragsholder. Jeg kunne selvsagt ønsket seg et litt mer spennende utvalg smaksprøver, men det var mest fordi jeg tidligere har smakt halvparten av disse. Det kunne jo selvsagt ikke Derek vite.

Mingling

Mellom masterclassene ble det god tid til mingling. Småprating med diverse importører og whiskyfans.

Det er mye spennende nytt å finne på festivalen, og det er frustrerende umulig å få prøvd alt man gjerne skulle ha prøvd.

Valget falt til slutt på disse prøvene:

  • Highland Park Old & Rare 1984, 27 år, 51,6%
  • Kavalan Solist Ex-Bourbon, ukjent alder, 57,1%
  • Port Charlotte 2002 Cask 1162, 10 år, 60%

Kavalan, denne herlige nykomlingen fra Taiwan, blir å finne på spesialutvalget på polet i mai 2013. Det blir antagelig fire varianter. Gled dere!

Daracha tar inn to forskjellige Port Charlotte, valgt ut av Norsk Maltwhiskylag. Noen få flasker av disse kommer på polet i enten mars eller mai. Port Charlotte har alltid vært bra så langt, så her er det igjen grunn til å glede seg.

Masterclass: The Whisky Bible

Dagens, eller kveldens, store høydepunkt for mange var masterclassen The Whisky Bible. Selveste Jim Murray skulle holde en av sine spesielle prøvesmakinger.

Totalt var det 90 plasser på denne smakingen, og det var utsolgt en god stund før festivalen. Seansen skulle begynne kl 2130, men det varte helt til 2200 før vi fikk slippe inn. Da hadde vi stått i kø og trengsel i opp mot en time utenfor. Det var tilløp til Beatles-hysteri, men her var det i hovedsak litt eldre menn i stedet for ungpiker.

Den siste halvtime før dørene åpnet satt Jim og signerte 2013-versjonen av bibelen sin. Det var dog ikke dette som forsinket det hele. Forsinkelsen skyldtes at det tar laaang tid å skjenke opp 9 smaksproøver til 90 personer!

DSC03433

En smaking med Jim Murray er spesielle greier. Ta en kikk på hans liste med regler på hjemmesiden hans, så skjønner du tegningen. Det var dog slik at mange av reglene ble brutt denne kvelden, til Jims milde frustrasjon.

Det blir dessverre for langt å skulle gå i skikkelig detalj om denne seansen her, jeg får komme tilbake til flere detaljer senere.

Konklusjonen er at det var meget interessant, svært annerledes, og utfordrende! Les mer om denne opplevelsen i egen artikkel.

Konklusjon Whisky-Meet 2013 - dag 1

Dette liker vi! Vi vil ha mer Whisky-Meet, og vi er så heldige at dag 2 starter om under en time. Har ikke tid til å sitte her og blogge lenger nå :-)

Sláinte! - Thomas

Whisky-Meet 2013 - dag 2

Whisky-Meet 2013 - dag 0