Sweet Wee Scallywag - Speyside Blended Malt

Scallywag - Speyside Blended Malt, NAS, 46 %

ScallywagPå Oslo Whiskyfestival var vi heldige og fikk smake på den rykende ferske utgivelsen Scallywag fra Douglas Laing. Scallywag er en Speyside Blended Malt (eller en vatted malt). Det er altså en blanding av utelukkende Speyside single malts. Det inngår ingen grain whisky i dette produktet.

Scallywag inneholder hovedsakelig Macallan, Mortlach og Glenrothes, men det er også flere andre Speyside malts her. Whiskyen har vært lagret på en blanding av forskjellige tønner; 40 % har ligget på sherry butts, 30 % på 1st fill bourbon-tønner og 30% på 2nd fill bourbon-tønner.

Produktet er inspirert av, og en hyllest til, Laing-familiens fox terrier, Binks. Hunden var visst en 'sweet wee scallywag'. En 'scallywag' er en likandes røver (likeable rogue), som Fred Laing fortalte det.

Etiketten er tegnet av den samme tegneren som står bak Big Peat. Big Peat er jo Douglas Laing sin vatted malt fra Islay. Nå har da Big Peat fått en sidekick i Scallywag, akkurat som Superman har hunden Krypto...

Lukt (21/25): Ganske søt, er det første som slår meg. Man aner sherry-innflytelsen og vaniljen fra bourbon-fatene. Forøvrig noe pepper. Ganske behagelig og litt forsiktig.

Smak (22/25): Fyldig og rund munnfølelse. Sukker, karamell, kanel og sjokolade. Søtt og godt!

Avslutning (21/25): På avslutningen blir den mer krydret, og sødmen roer seg litt ned. Aner noe lær og moden frukt som kommer inn helt til sist.

Totalinntrykk (21/25): En meget hyggelig dram. Nå er det jo vanskelig å definere en spesifikk Speyside-stil, men allikevel gir Scallywag helt klare assosiasjoner til Speyside. Dette er en like god representant for sin region som Big Peat er for Islay. Blending-teamet på Douglas Laing har klart det igjen. Gratulerer!

Score (85/100)

Sláinte! - Thomas

The Glenlivet Archive 21 YO

Oslo Whiskyfestival 2013