The Glenlivet Archive 21 YO

the_glenlivet_archive_21_year_oldThe Glenlivet Archive 21 YO, 21 år, 43 %

The Glenlivet Distillery er et Speyside-destilleri som ligger omtrent midt mellom Aberdeen og Inverness. De produserer ca. 10 500 000 liter whisky i året, hvorav brorparten faktisk går til single malt. Den resterende produksjonen, som går til blends, ender for det meste naturlig nok opp i Chivas Regal og Royal Salute Whisky, ettersom destilleriet nå eies av Pernod Ricard.

The Glenlivet Archive 21 YO produseres visstnok i én og én batch, ved at tønner håndplukkes fra "arkivet" (The Glenlivet Duty Free Warehouse no 1), og det er batch 0513M jeg har fått gleden av å anmelde. Det at tønnene håndplukkes i et begrenset antall pr batch gjør at hver batch har en egen unik karakter.

Lukt (23/25): Dette er en varm og fin lukt. Den føles rund og velbalansert med vanilje, honning, nøtter og litt støv. Jeg finner også et hint av sandeltre der, uten at det på noen måte glir helt over i Old Spice.

Smak (22/25): Nøtter og vanilje føres over i smaken. Det er også eik, pepper, nellikspiker og litt kvae å finne her.

Avslutning (22/25): På avslutningen har jeg merkelig nok notert både kort og lang. Det vil si, jeg føler whiskyvarmen ga seg litt fort, men så ble aromaene av nøtter, nellik og sandeltre hengende forsiktig igjen. Ellers ga en tørrhet, som av mørk sjokolade, seg til kjenne på avslutningen.

Totalinntrykk (22/25): Dette er en fin whisky som har fått tid til å bli voksen. Her trengs ingen krumspring og fiksfakserier for å påkalle oppmerksomhet. Den står fjellstøtt på egne ben. Jeg tar meg selv i å lure litt på om treboksen flasken kommer i blir et lite slikt krumspring? Jeg skal ikke nekte for at boksen ble et (bittelite) ekstra poeng for meg da jeg landet på å kjøpe denne i stedet for en Laphroaig 18 YO. Blir da egentlig kulhetsfaktoren på eksteriøret viktigere enn innholdet?

Score (89/100)

Sláinte! - Kjell Ove

Arran 1997 15 YO #387

Arran 1997 15 YO #387

Sweet Wee Scallywag - Speyside Blended Malt