Oslo Whiskyfestival 2013

10-års jubileum

Oslo Whiskyfestival 2013 ble arrangert fredag 1. og lørdag 2. november 2013. Dette var den tiende festivalen i rekken. Det er ganske imponerende! I år var arrangementet flyttet til Håndverkeren Kurs- og konferansesenter, midt i Oslo sentrum. Enkelt å finne frem, selv for folk fra provinsen som meg selv. Festivalen var spredd over tre etasjer, og hadde fine lokaler for seminarene like enkelt tilgjengelig.

Forskjeller fra 2012

Lokalene i år var veldig mye bedre enn ifjor. Med festivalen spredd over tre etasjer, ble det god plass til å bevege seg, på tross av en kraftig økning i antall besøkende. I år var det dessuten lagt opp slik at Jon Bertelsen hadde en egen seksjon, en slags festival i festivalen. Han hadde en hovedstand og fem mindre stands i den nederste etasjen.

Seminarene var denne gangen lagt i et eget område, slik at det ikke var noe trengsel for å komme inn. Chris Maile hadde sørget for god skilting overalt, og det var i det hele tatt enkelt å være gjest på festivalen.

Ny rolle

På denne festivalen var jeg faktisk ikke bare gjest. Jeg hadde en liten birolle på egen stand for Box Whisky i Jon Bertelsen sitt område. Her assisterte jeg Janne Groth, og fortalte villig vekk om hvor bra Box kommer til å bli.

Vi serverte Box Försmak som var rundt 26 måneder gammel. Tilbakemeldingene fra de som smakte spriten, var for det aller meste svært positive.

Bloggermøte

Det var spesielt hyggelig å få treffe på mange av bloggerkollegene mine på festivalen. Fruen arrangerte et treff over en nydelig St. Magdalene 1982 30 YO. Her fant vi Whiskymoro, Skotsk Taake, Whisky på grensen, The Ladies' Share (fruen) og altså STOW whiskyblogg.

Whisky

Det ble selvsagt tid til noen whiskyer i løpet av festivalen også. Her en liten liste over hva jeg fikk prøvd meg på:

 • Auchnagie (The Lost Distilleries)
 • Mackmyra Moment Ægir Bior
 • Cameronbridge 1974 38 YO Clan Denny
 • Port Ellen 1982 30 YO Directors' Cut
 • The Irishman Cask Strength
 • St. Magdalene 1982 30 YO Old & Rare
 • Auchroisk 20 YO (OB)
 • Caperdonich 35 YO (Cadenhead's)
 • Cadenhead's Robust Smokey Embers
 • Glenfarclas 1953 The Family Casks Release X
 • Teaninich 30 YO Directors' Cut
 • Bowmore 14 YO (Cadenhead's)

Mye godt å smake på, med andre ord.

caperdonich_35yo

Seminar

Fruen og jeg hadde bevisst valgt å kun satse på ett seminar denne gangen. Det ville blitt for travelt om vi skulle valgt flere denne gangen. Vi har jo stadig flere folk vi veldig gjerne vil snakke med når vi er på festival, og jeg var jo opptatt med litt jobbing. Valget falt på seminaret til Fred Laing, sjefen for Douglas Laing & Co Ltd. Fred hadde med seg følgende whiskyer:

 • Cameronbridge 1990 21 YO Clan Denny (grain)
 • Blair Athol 1999 14 YO Provenance
 • Littlemill 1992 21 YO Directors' Cut / Executive Decision
 • Miltonduff 1996 17 YO Old Particular
 • Scallywag - Speyside Blended Malt
 • Highland Park 1984 28 YO Directors' Cut

fred_laing_seminar Fred var engasjert og fengende fra første til siste stund. Dette er en herremann med lang fartstid i bransjen, han kan virkelig sine saker, og han brenner for god whisky. Det var virkelig fornøyelig å få høre alle hans små anekdoter og digresjoner. Litt følelsesmessig ble det der et øyeblikk også, men det ble bare veldig fint. Anmeldelser av disse whiskyene kommer selvsagt på bloggen i dagene og ukene fremover.

Oppsummering Oslo Whiskyfestival 2013

Chris Maile har ikke publisert alle Best i festival-prisene ennå, og jeg var selv for opptatt til at jeg fikk med meg alle vinnerne. Jeg vet dog at The Lost Distilleries Stratheden vant prisen for beste blend. En verdig vinner, spør du meg. Anmeldelse kommer snart.

På festivalen pleier Chris dessuten å dele ut to Pot Still-priser til organisasjoner eller enkelt personer som har fremmet whiskyens interesse i Norge over tid. I år gikk de to prisene til Nick Ravenhall og Martin Markvardsen. Meget velfortjente vinnere dette også!

Da Chris var ferdig med utdelingene, spratt herrene Peter (Dr. Jekyll's), Eirik (The Whisky Bar) og Frode (Terminus Whiskybar) opp og delte ut en svært populær hederspris til Chris himself, som takk for at han har gledet oss alle med ti fine festivaler i hovedstaden. Meget fin gest, synes jeg! chris_maile_10I år ble det totalt 1684 besøkende på festivalens to dager, opp fra rundt 1500 ifjor. Det må vel kunne betegnes som en ubetinget suksess.

Vel, da er det bare å begynne å glede seg til Whisky-Meet i Bergen, 29. januar 2014. Regner med vi ses der!

Slàinte! - Thomas

Sweet Wee Scallywag - Speyside Blended Malt

Dufftown 30 YO Old Train Line - Very Dark Sherry