Stratheden - The Lost Distillery

Stratheden - The Lost Distillery

stratheden1.png

Stratheden - The Lost Distillery, NAS, 46 %

StrathedenFor relativt kort tid siden dukket det opp et spennende nytt selskap ved navn The Lost Distillery Company. Deres forretningsidé er å bringe gamle og glemte destillerier frem i dagen. De har kjøpt opp rettighetene til et tyvetalls destillerier, og så begynt et nitidig arbeid med å kartlegge hva slags whisky de en gang laget.

I undersøkelsene inngår alt de kommer over av data, med fokus på tid (når ble whiskyen produsert), lokasjon, vannkilde, bygg /type og produksjonssted), gjær, torv, type mash tun, type washback, type panne, fatpolicy og -type. Deretter setter de opp en profil på hvordan de mener denne whiskyen må ha vært i sin tid. Til sist skaper de etter beste evne en whisky (blended malt /vatted malt) som de mener representerer den whiskyen dette gamle, glemte destilleriet ville laget dersom de fremdeles eksisterte i dag. Det er en omstendig prosess, og de bruker rundt seks måneder eller mer fra de begynner kartleggingen til de er ferdige.

Hele konseptet er herlig for en whiskynerd. Her får vi masse whiskyhistorie å nerde over, og forhåpentligvis nye og spennende produkter å kose oss med. Det kan også nevnes at The Lost Distillery Company har som generell policy å ikke bruke kaldfiltrering, ikke tilsette karamell, og de går for 46 % eller høyere alkoholstyrke.

Så var det å teste første whisky i serien da. Jeg har tatt for meg Stratheden. Dette destilleriet lå i Lowland-regionen, i byen Auchtermuchty i Fife. Destilleriet var i drift i perioden 1829-1926, og gikk i perioder også under navnet Auchtermuchty Distillery. Deler av bygningsmassen eksisterer fremdeles i dag.

Destilleriet hadde kun én eier, i tre generasjoner; familien Bonthrone. Whiskyen fra den gang ble beskrevet som en kvalitetswhisky med en stil som skilte seg fra annen Lowland-whisky. Den var fyldig, med sherrypreg (nær sagt all whisky var lagret på sherry-tønner den gang), og tydelig røykpreg.

Stratheden 2

Merk at Stratheden vant prisen for beste blend på Oslo Whiskyfestival 2013. Du får nå kjøpt den på Vinmonopolet for NOK 690 (varenummer 874201).

Lukt (23/25): Søt, rund og veldig fresh! Den er fruktig og frisk, med appelsin og vanilje som fremtredende. Videre finner jeg litt lakris, Napoleonskake, og softis-kjeks. Kan det være en forsiktig blaff av røyk i bakgrunnen...?

Smak (22/25): Mild karamell, lakris, salt, og vanilje. Den er silkemyk.

Avslutning (21/25): Mellomlang, med rund og fin sødme. Blir noe mer salt mot slutten.

Totalinntrykk (22/25): Dette er en meget fin whisky! Jeg skrev først 'en meget fin blend', men dette er en meget fin whisky. Ingen grunn til å skulle  antyde at dette er en fin blend, men ikke en fin whisky. Dette produktet står meget støtt på egne ben.

Score (88/100)

Bildene er fra The Lost Distillery Company.

Sláinte! - Thomas

Linkwood 12 YO Flora & Fauna - nydelig lukt

Linkwood 12 YO Flora & Fauna - nydelig lukt

Glann Ar Mor Kornog Sauternes Single Cask