Glann Ar Mor Kornog Sauternes Single Cask

Glann Ar Mor Kornog Sauternes Single Cask, 3 år, 57,3 %

Glann Ar Mor Kornog SauternesHelt nord i Frankrike, på kysten mot Den Engelske Kanal, ligger et destilleri ved navn Glann Ar Mor. Her ligger altså et fransk-keltisk, kystdestilleri som lager røyktfylt single malt. Spennende saker, eller hva? Slikt må selvsagt prøves.

Via en kjenning har jeg fått byttet til meg en smaksprøve fra et privatfat som Pär Caldenby, på Smögen Whisky, hadde. Whiskyen er kun tre år gammel, og har vært lagret på et Sauternes vinfat (Cask 02/07).

Det første som slo meg da jeg skulle prøve whiskyen, var den mørke bronsefargen. Den er nesten så mørk som en tung sherrywhisky, men med betydelig mer rødtoner i fargen.

Lukt (23/25): Ganske lett og fruktig i starten. Røyken begynner som forsiktig, men blir mer markant etter en tid i glasset. Det er en relativt søt røyk. Jeg finner ingen unoter her, og den fremstår som moden på nesen, på tross av sin unge alder. Jeg finner vanilje, eik, muskat, kanel ingefær, dadler og fiken. Virkelig fin nese, det her altså!

Smak (20/25): Litt røff og umoden med en gang. Her avsløres alderen noe mer. Den er halvtørr, og relativt røykfylt. Pepper, chili, og overraskende tydelig vinpreg (mye bær). Jeg tenkte overhodet ikke whisky når jeg fikk denne i munnen. Merkelige greier!

Avslutning (22/25): Ettersmaken tar seg betydelig opp. Whiskypreget er på plass, og den fremstår ikke som spesielt ung lenger. Røyken roer seg noe ned, og den tydeligste smaksassosiasjonen jeg sitter med her, er ettersmaken på Fentimans Ginger Beer (tydelig og sterk ingefær). Artig!

Totalinntrykk (22/25): Jøss, her har jeg faktisk snublet over en meget fin, og ung, fransk single malt! Herlig hva man kan oppdage i whiskyverden.

Score (87/100)

Sláinte! - Thomas

Stratheden - The Lost Distillery

Stratheden - The Lost Distillery

Springbank 18 YO

Springbank 18 YO