Stockholm Beer & Whisky Festival 2013 - dag 1

I år er vi på Stockholm Beer & Whisky Festival i Stockholm for første gang. Dette er en virkelig stor whisyfestival, helt andre forhold enn norske whiskyfestivaler. Festivalen holdes over to helger, torsdag til lørdag. Samlet får de rundt 40 000 besøkende på disse dagene! Selve festivalen er stor; det er tre haller, med til sammen over 100 utstillere (distributører, destillerier, importører). Scotch Malt Whisky Society har med seg over 90 forskjellige tapninger, Symposion har en hel vegg med godt over 100 ekslusive varer etc.

Det er videre et rikelig utvalg mat her; alt i fra nydelig italiensk pizza og pasta, til woket reinsdyrkjøtt og sushi.

Svensk whisky

Dette er en festival som gir rikelig med muligheter til å se nærmere på, og smake, svensk whisky.

Vi var innom Spirit of Hven sin stand, og fikk smake deres Seven Stars, samt en del andre produkter. Spennende saker, inkludert en akevitt som jeg virkelig likte (akevitt er ikke min type sprit egentlig).

Videre fikk vi smake whisky fra Smögen Whisky. De har nå tønner som er over tre år gamle, så de har ekte whisky. Deres første produkt kommer for salg snart. Dette var også godt, og ganske anderledes enn annen svensk whisky vi har smakt.

Grythyttan og Mackmyra er også på plass, men vi rakk ikke teste deres produkter på dag 1, vi prøver igjen i dag.

Box Whisky kjenner vi jo ganske godt til, blant annet etter akademi-opphold der. Stor stas at min gode venn Tobias og jeg var del av utstillingen deres (se bildet).

stkhlm1

Svensk gin

På denne festivalen er det veldig mye annet godt enn bare whisky. Her er alle sprittyper representert, i tillegg til enorme mengder øl.

Vi fikk gleden av å prøve et par nydelige svenske ginprodukter. Den ene var Hernö Swedish Excellence Gin fra Hernö Brenneri. I tillegg smakte vi Hven Organic Gin fra Spirit of Hven. Begge disse produktene var meget gode og kan fint nytes uten tonic av noe slag.

Annet godt

Det har selvsagt blitt tid til mye annet godt i løpet av den første dagen også, selv om mye tid gikk med til bare å gå rundt og samle inntrykk.

Vi har hadde en veldig hyggelig prat med Martin Markvardsen i Highland Park-hjørnet, og fikk smake sedvanlig gode varer hos ham. Highland Park 30 år er ikke feil på noen måte. Den nye HP Ambassodor's Choice (som Martin selv står bak) og Highland Park Cask Strength er også god drikke. De to sistnevnte er (foreløpig?) kun å få kjøpt i Sverige.

Hos Symposion ble det smaking av gammel, fiin vare. Alltid gøy å smake whisky fra 'mitt' år, 1969. Den ene jeg prøvde er avbildet nedenfor.

Ellers er det jo alltid hyggelig å prate med gjengen fra Box, og de fleste var på plass her; Thomas, Roger, Hasse, Janne, Peter og Peter.

stkhlm2

Vi gleder oss til dag 2!

PS! Vi bor for øvrig på et hotell som varmt kan anbefales; Elite Hotel Marina Tower.

Slàinte! - Thomas

Nikka Single Cask Coffey Grain 2000 11 YO

Bruichladdich 2002 bottled for Jon Bertelsen