Islay Tour 2013 - part 5: Laphroaig Distillery

Laphroaig Distillery, Islay, Scotland

Islay-turens dag tre åpnet med besøk på Laphroaig Distillery før lunsj. Jeg må ærlig innrømme at jeg hadde store forventninger til dette besøket. Laphroaig er en av mine favorittdestillerier.

DSC03796

Da vi nærmet oss destilleriet, ble vi slått av at det hele minnet litt om en militærleir. Store lagerbygninger i militærgrønt stod oppmarsjert langs veien, før vi svingte inn i selve 'leiren' hvor Laphroaig holder til.

laphroaig_BHS1

Selve destilleriområdet var ryddig, velholdt og åpent. Vi fant enkelt frem til Visitor Center, hvor det var en stor butikk og en slags 'lounge' hvor man kunne nyte drikke fra den åpne baren (inkludert i omvisningen).

Omvisning

Vår guide på omvisningen het Danielle. Hun var veldig tydelig og klar, hvilket gjorde at alle hang godt med. Viktig det, når man er på den tredje dagen med Islay-whisky, og klokken ikke er mer enn 10...

laphroaig_TB1

Vi fikk ta bilder overalt, og vi fikk se alle deler av produksjonsprosessen. Det var god tid til spørsmål. Den eneste begrensningen, var at vi ikke kom helt inn på et lager. Vi fikk tatt bilder gjennom en dør, men ble ellers holdt i et slags inngangsparti til lageret. Det var her prøvesmakingen skulle avholdes, så det var vel egentlig greit.

laphroaig_BHS2

Prøvesmaking

Prøvesmakingen var lagt opp på en litt annerledes måte. Her ble vi presentert for tre forskjellige tønner. Vi skulle så prøvesmake samples fra alle tre. Deretter kunne vi velge vår personlige favoritt, og så få fylle vår egen 250 ml flaske fra den tønnen. Det hele ble gjort offisielt med innskriving i loggbok, korking, etikettering, og nedpakking i fancy gaveeske. Dette var moro for Laphroaig fan boys!

Valget stod mellom disse tønnene:

  • Laphroaig 2003 Cask Sample, 10 år, 57,3 %
  • Laphroaig 1999 Cask Sample, 14 år, 60,1 %
  • Laphroaig 1998 Cask Sample, 15 år, 52,9 %

laphroaig_BHS3

Etter at vi hadde fylt våre flasker, fikk vi gå tilbake til Visitor Center, hvor vi kunne prøve whiskyen de hadde i baren, uten ekstra kostnad. Her hadde de alle standardutgaver opp til Laphroaig 18 YO.

Fasiliteter og butikk

Butikken til Laphroaig var som nevnt stor, med et bra utvalg. Dette var dessuten den destilleributikken med de rimeligste prisene på T-skjorter og gensere. Det ble opptil flere T-skjorter på meg til GBP 10-12 per stykk.

En veldig spesiell greie på Laphroaig, er Friends of Laphroaig (FoL). Dersom du har kjøpt en flaske med Laphroaig noen gang, kan du gå på nett og registrere deg som FoL. Du får da et 'skjøte' på en kvadratfot på ei myr ved destilleriet, og kan årlig 'kreve' en dram i utbytte.

Vi var tre i følget som var FoL, og vi fikk utdelt sertifikat med GPS-koordinater, samt en dram. Deretter fikk vi låne skikkelige gummistøvler og trasket av gårde. Det er faktisk helt påkrevet med gummistøvler på den myra, ikke innbill deg noe annet!

Etter ca. 5 minutters gange var vi fremme ved myra. Det var små flagg plantet utover et ganske stort område. Et stort norsk flagg kunne tydelig ses fra veien også. Dette var enda en morsom og spesiell greie som løftet hele Laphroaig-opplevelsen til noe veldig bra og minneverdig.

laphroaig_TB2

Imponerende at Laphroaig klarte å leve opp til mine høye forventninger.

Score

Destilleri: Laphroaig
Region: Islay
Dato for besøk: 2013-05-10
Omvisning (interesseverdi + guide): 5/6
Prøvesmaking (særpreg og utvalg): 5/6
Fasiliteter (besøkssenter, butikk, utvalg): 6/6
Totalt: 5+/6

2013-05-18 13.05.08

Husk å sjekke sammendraget fra hele Islay Tour 2013.

Slàinte! - Thomas

Islay Tour 2013 - part 6: Ardbeg Distillery

Islay Tour 2013 - part 4: Bunnahabhain Distillery