Islay Tour 2013 - part 6: Ardbeg Distillery

Ardbeg Distillery, Islay, Scotland

Etter lunsj den tredje dagen på vår store Islay Tour 2013, var tiden kommet til Ardbeg Distillery. Formen var på vei opp etter en fin tur innom Laphroaig, så alt skulle ligge til rette for en ny stor opplevelse.

ardbeg_BHS2

Vi hadde booket De-construction Tour, med omvisning og prøvesmaking. Vår guide het Lynn, og hun ledet oss gjennom det hele på en forbilledlig måte.

ardbeg_KOV1

Omvisning

Lynn geleidet oss gjennom de etter hvert velkjente prosessene. Siden dette var vårt sjette destilleri denne uken, hadde vi begynt å få øyne opp for de mange små detaljene som skiller de forskjellige destilleriene. Nå er det ikke sikkert alle disse små detaljene er vesentlige for sluttproduktet, men det gjør iallfall at man kan stille litt spørsmål. Dessuten er mange av de store detaljene påfallende like på hvert destilleri, og dermed mindre og mindre interessante.

ardbeg_VA1

Vi fikk en del mer detaljer om enkelte delprosesser på denne omvisningen, som en del av hele De-construction-konseptet. Vi fikk blant annet selv prøve å sjekke gristen, ved å skille husk (skall), grit og flour (mel) fra hverandre og verifisere forholdstallet mellom dem. Forresten litt artig at Ardbeg var det første destilleriet denne uken som ikke benyttet Porteus mølle, men i stedet hadde valgt seg en Boby mølle.

ardbeg_YE2

Jeg er forøvrig stor tilhenger av maskoten til Ardbeg, Jack Russel terrieren Shortie. Shortie har blitt nesten 15 år nå, og har dessverre pensjonert seg, men han benyttes mye av Ardbeg. Blant annet finner du Shortie på alle varselplakater på destilleriet.

shortie

Prøvesmaking

Prøvesmakingen begynte faktisk med en test av luktesansen vår. Vi fikk utdelt åtte forskjellige luktprøver, og skulle så gå sammen to og to for å lukte oss frem til hva dette kunne være. For de som har vært på The Whisky Experience i Edinburgh, så er dette et meget likt opplegg. Artig og svært utfordrende for nesen dette her, spesielt i et kaldt lager hvor englene flyr tett oppunder taket.

ardbeg_BHS1

Selve prøvesmakingen var litt skuffende. Ingen veldig spennende tønneprøver, men vi fikk teste whisky fra fire tønner for å få innblikk i hvordan man har 'bygget opp' Ardbeg Corryvreckan og Ardbeg Uigeadail:

  • Ardbeg 2003 Cask Sample Bourbon 1st fill, 10 år, 57,7 %
  • Ardbeg 2003 Cask Sample Bourbon refill, 10 år, 56,5 %
  • Ardbeg 2005 Cask Sample New French Oak, 7 år, 57,5 %
  • Ardbeg 2007 Cask Sample Sherry Butt, 6 år, 61,4 %

DSC03850

Dette var ikke veldig spennende tønneprøver, og i ettertid ser vi nok at vi heller burde valgt en annen omvisning. Men denne dagen var det kun De-construction som ble avholdt, og vi måtte gjøre et valg.

Fasiliteter og butikk

Ardbeg er store og veldig gode på markedsføring. De hadde da selvsagt også en stor og interessant butikk med alskens varer. Det var ikke spesielt billig, men jeg endte vel opp med å bruke aller mest penger i nettopp denne destilleributikken. Her fikk jeg til og med kjøpt med en fin gave til fruen.

Mens vi shoppet, ble vi avbrutt av en liten seremoni. Det viste seg at to langveisfarende herremenn (husker ikke helt hvorfra, men tror det var New Zealand) nettopp skulle åpne en ny Ardbeg Embassy. Ardbeg-ambassader er whiskypuber og -restauranter verden over med spesielt fokus på Ardbeg og annen whisky, det finnes blant annet en i Stockholm.

De to nevnte herrer måtte avlegge en mer eller mindre høytidelig ed, fikk en pin hver og masse applaus. Hurra!

Score

Destilleri: Ardbeg
Region: Islay
Dato for besøk: 2013-05-10
Omvisning (interesseverdi + guide): 4/6
Prøvesmaking (særpreg og utvalg): 3/6
Fasiliteter (besøkssenter, butikk, utvalg): 5/6
Totalt: 4/6

2013-05-18 13.08.40

Slàinte! - Thomas

Islay Tour 2013 - part 7: Caol Ila Distillery

Islay Tour 2013 - part 5: Laphroaig Distillery