Islay Tour 2013 - part 4: Bunnahabhain Distillery

Bunnahabhain, Islay, Scotland

Destilleri nummer fire på vår store Islay-tur var Bunnahabhain. Dette er det nordligste destilleriet på øya, og det ligger et stykke fra de andre. Når man kommer over bakketoppen og ned mot destilleriet og havna, så er det et ganske mektig skue. Bygningsmassen er ganske enorm, men det aller meste er lager.

bunna_TB4

Bunnahabhain ble opprettet i 1881, og har kun vært stengt i perioden 1982-1984 siden den gang. Det meste av produksjonen går til blends som Black Bottle og Cutty Sark. Produksjonskapasiteten ligger på rundt 2,5 millioner liter per år.

Bunnahabhain er i dag mest kjent for å ha den letteste og minst røykpregede (2-3 ppm) Islay-whiskyen. Men slik har det ikke alltid vært. Frem til 1963 produserte de kun peated whisky på Bunnahabhain, men ved en utvidelse av produksjonskapasiteten, besluttet man at det skulle produserers kun unpeated whisky. Det var det man trengte til blends.

I 1997 prøvde de noe produksjon av peated whisky, og jeg har fått tak i en flaske fra denne produksjonen (anmeldelse kommer). I 2003  startet de med regulær produksjon av noe peated whisky. I dag er det 80 % unpeated og 20 % peated som produseres. Peat-whiskyen til Bunnahabhain holder ca. 35 ppm.

Omvisning

Vi hadde bestilt Distillery manager's Tour. Det var derfor manageren selv, Andrew Brown, som viste oss rundt. Han tok seg god tid, og forklarte villig vekk. Han har jobbet mange år på destilleriet og har mange gode historier. Han er dog relativt fersk som Distillery manager, da han tok over i 2010. Dette gjør nok at han er mer rett på sak, og sier det som det er.

bunna_TB2

Vi fikk høre mange herlige historier fra destilleriet, blant annet sjåføren de i sin tid hadde som hver morgen tuslet ned på destilleriet i pysjamasen, for å se hvor han hadde parkert trucken dagen før. Han husket det nemlig ikke! Samme mann hadde en gang fortalt noen at han hadde jobbet over 30 år på destilleriet, men husket overhodet ikke de 15 første...

Det ble ingen smaking av whisky rett fra tønne på Bunnahabhain.

bunna_BHS1

Prøvesmaking

For prøvesmakingen ble vi tatt med til bake til et eget rom. Her ble vi presentert for følgende whiskyer:

  • Bunnahabhain Darach-Ur, NAS, 46,3 %
  • Bunnahabhain 18 YO, 18 år, 46,3 %
  • Bunnahabhain 25 YO, 25 år, 46,3 %
  • Bunnahabhain Toiteach, NAS, 46 %

Det var kanskje ikke den mest spennende prøvesmakingen, og vi savnet det å få en cask sample. Men Andrew Brown fortsatte med mange gode historier, så vi hadde det absolutt hyggelig.

bunna_TB3

Fasiliteter og butikk

Bunnahabhain har bare en bitteliten "butikk" i kontorlokalene sine. Butikken stengte kl 17, og vi var ikke ferdige med prøvesmakingen før klokken var fem på fem. Det ble derfor litt stress, men med det begrensede utvalget de hadde i butikken, gikk det helt greit. Heller ikke her hadde de noen Distillery Only flaske å få kjøpt.

bunna_BHS2

Score

Destilleri: Bunnahabhain
Region: Islay
Dato for besøk: 2013-05-09
Omvisning (interesseverdi + guide): 6/6
Prøvesmaking (særpreg og utvalg): 4/6
Fasiliteter (besøkssenter, butikk, utvalg): 3/6
Totalt: 4+/6

2013-05-18 13.07.07

Slàinte! - Thomas

Islay Tour 2013 - part 5: Laphroaig Distillery

Islay Tour 2013 - part 3: Lagavulin Distillery