Islay Tour 2013 - part 2: Kilchoman Distillery

Kilchoman, Islay, Scotland

Kilchoman Distillery er det yngste destilleriet på Islay. Det ble startet i 2005, som det første helt nye destilleriet på Islay på over 124 år. Kilchoman er også det minste destilleriet, og kaller seg selv Islay's Farm Distillery. De hadde en produksjonskapasitet i 2012 på rundt 135 000 liter.

Vi hadde bestilt Manager's Tour, og hadde dermed John MacLellan som guide. John er Distillery Manager på Kilchoman, og har hatt denne stillingen siden 2010. Før dette var han Distillery Manager på Bunnahabhain fra 1997.

kilchoman_TB2

Omvisning

Kilchoman er et lite destilleri, og må bruke plassen effektivt. Vi begynte omvisningen i lokalet som halve uken fungerer som maltgulv, for tørking av bygg. Resten av uken er rommet lagerplass for paller med flasker som skal sendes ut i verden.

kilchoman_YE1

Et særpreg ved Kilchoman er at de kjører hardt på er knytningen til Islay. De har en whisky i sitt utvalg som heter Kilchoman 100 % Islay. Her var tanken at råvarer skulle være lokale fra Islay, og absolutt alle steg i produksjonen frem til flasket sluttprodukt, skulle være utført av Kilchoman på Islay. De utfører derfor selv tappingen på flasker, og etiketteringen. Det er ganske imponerende hva de får til på denne gården.

Kilchoman lager peated whisky, og de benytter dels bygg de selv dyrker og malter, samt innkjøpt malt fra Port Ellen Maltings på Islay. Egenprodusert malt holder rundt 20-25 ppm, mens det de kjøper fra Port Ellen Maltings, ligger på 50 ppm.

kilchoman_TB1

Prøvesmaking

Vi fikk smake en cask sample rett fra tønne på lageret, deretter bar det inn i prøverommet hvor vi fikk smake tre Kilchoman-produkter som er for salg.

  • Kilchoman Sherry Cask Sample, ~6 år, 57,4 %
  • Kilchoman Machir Bay 2013, ~4-5 år, 46 %
  • Kilchoman 100 % Islay 2nd Edition, 3.5 år, 50 %
  • Kilchoman Single Cask Release Bourbon, 5 år, 60,8 %

Selve prøverommet var uten sitteplasser, og det ble litt stress. Vi fikk litt dårlig med tid. Det virket som om John hadde det travelt med å komme seg videre. Den siste prøvesmaken fikk vi kun fordi jeg gikk frem og begynte å 'plukke' på flasken. Jeg var jo nysgjerrig når han ikke skjenket opp fra den siste flasken på bordet. Det var den siste flasken som viste seg å være best, så det lønner seg altså å være litt frempå.

Fasiliteter og butikk

Butikken til Kilchoman var stor, oversiktlig og de hadde et bra utvalg. Rommet hvor vi gjorde prøvesmakingen, var som nevnt litt stusselig og uten sitteplasser. Det var dog tydelig at de satser ganske offensivt, til å være en såpass liten aktør.

kilchoman_VA1

Score

Destilleri: Kilchoman
Region: Islay
Dato for besøk: 2013-05-08
Omvisning (interesseverdi + guide): 4/6
Prøvesmaking (særpreg og utvalg): 3/6
Fasiliteter (besøkssenter, butikk, utvalg): 4/6
Totalt: 4-/6

2013-05-18 13.08.05

Slàinte! - Thomas

Islay Tour 2013 - part 3: Lagavulin Distillery

Islay Tour 2013 - part 1: Bowmore Distillery