GlenDronach 1991 20 YO Single Cask

GlenDronach 1991 20 YO Single Cask

GlenDronach 1991 20 YO Single Cask,  cask 3183, 20 år, 51,3 %

GlenDronach 1991 20 YO Single CaskJeg har lenge visst at jeg er glad i en god whisky, men sammen med Tone på Dr. Jekylls får whiskysmakingen nye dimensjoner. Vi får gode anbefalinger fra engasjerte bartendere, for så å lukte og smake etter alle kunstens regler. For en nybegynner er det morsomt å lære av en mer dreven whiskysmaker! Ikke minst er det flott å få gehør for og respons på mine mer “utradisjonelle” beskrivelser av lukt og smak!

Vi møttes en fredag etter jobb. Vi hadde begrenset med tid, og rakk bare å smake på to whiskyer. Vi startet med en Kavalan. Det var bartenderen som anbefalte oss GlenDronach 1991 20 YO som en passende etterfølger til førstnevnte. En god anbefaling, for GlenDronachen ble uten tvil min favoritt av de to.

Whiskyen var fra cask 3183. Den var destillert 15. november 1991 og tappet på flaske i oktober 2012. Vi smakte flaske 441 av 600.

Lukt (22/25): Lukten var innbydende, og Tone konkluderte raskt med at det blant annet luktet støv. Jeg var enig, men synes også det var en mer søtlig lukt, som jeg famlende beskrev som “svenskegodteri”. Etter å ha luktet litt mer, landet vi på at jeg nok mente en lukt av søt kirsebær, kanskje litt likøraktig.

Smak (23/25): Rund og kraftig på samme tid, noe som gjorde seg godt sammen med at whiskyen også var frisk i smaken! I tillegg kjente vi smak av sherry. Smaksopplevelsen var veldig god og sammensatt, samtidig som den nødvendigvis ikke var så utfordrende. Jeg tenker smaken vil appellere både til drevne whiskysmakere og til de som trenger en velsmakende introduksjon til whiskyens verden!

Avslutning (23/25): Vi kjente raskt smak av tre og nøtter, men brukte litt tid på definere hva slags nøtt vi kjente. Jeg mener det var litt som smaken av en saftig paranøtt. I tillegg kjente vi noe friskt og søtt, som vi landet på at måtte være mango.

Totalinntrykk (23/25): Som scoren tilsier, var damene veldig fornøyde med dagens smaking! Whiskyen gjorde seg bedre og bedre med litt tid i glasset både med tanke på ettersmak og lukt.

Score (91/100)

Bartenderen anbefalte oss å sammenligne flere varianter fra “GlenDronach-hyllen” ved en senere anledning. Dette for virkelig å kjenne hva de ulike fatene gjør med den samme whiskyen. Det er en oppfordring jeg med glede skal følge sammen med Tone! Jeg tror vi begge er skjønt enige i følgende utsagn: “Hvorfor ta en kaffe når man kan smake en whisky (eller to)?”

- Marte

Nikka Taketsuru 17 YO

Big Peat Small Batch - Small Big is Good