Fary Lochan Efterår - ny dansk single malt

Fary Lochan Efterår - ny dansk single malt

fary_lochan.png

Fary Lochan

Fary Lochan Efterår - bilde 1Fary Lochan er et litet destilleri som holder til omtrent midt i Danmark, i Give. Det ligger omtrent to og en halv times kjøring fra Fredrikshavn. Destilleriet hadde den siste godkjenning klar 2009-12-18, og det første fat ble lagt i kjelleren nyttårsaften 2009.

Det er Jens-Erik Jørgensen som står bak det hele. Han jobber i det danske tollvesen, men har altså en langt mer spennende hobby/bi-jobb. Produksjonen har så langt ligget på rundt 25 tønner per år, så dette må vel regnes som småskala.

Planen er visst å utgi kun et par fat per år de første årene, og denne anmeldelsen gjelder altså aller første utgivelse. Etter hvert vil det komme en ny utgivelse hver 9. måned.

Fary Lochan lager fire forskjellige whiskytyper, oppkalt etter årstidene:

  • Efterår: Røyknivå på 1,5 ppm. Lagret på bourbon-fat, og så giftet (married) på sherry fat de siste måneder. En sherry finish altså.
  • Vinter: Røyknivå på 13 ppm. Lagret på bourbon-fat.
  • Forår: Røyknivå på 7 ppm. Lagret på bourbon-fat.
  • Sommer: Ingen røyk. Lagret på bourbon-fat.

Herr Jørgensen røyker malten sin selv, og det til hele 50 ppm! Den røkte malten blandes så med urøkt malt i produksjonen, for å få det ønskede røyknivå. Det er ikke torv som benyttes i røykingen, men brennesler. Det må være ganske unikt!

Fary Lochan Efterår Batch #01, 3,5 år, 48 %

Fary Lochan Efterår - bilde 2Så til selve smaksprøven. Min whiskyblogger-kollega, Steffen Bräuner, sendte meg en miniatyrflaske slik at jeg kunne anmelde Fary Lochan Efterår Batch #01. Steffen driver den utmerkede bloggen http://danishwhiskyblog.blogspot.no/.

Fary Lochan Efterår Batch #01 kommer fra tre quartercasks (Cask#2010-02, 2010-03 og 2010-04) som har fått en finish i 5 måneder på en sherry butt. Spriten ble lagt på fat 2010-04-16 og tappet på flasker 2013-09-14. Totalt ble det 511 50 cl flasker, og 555 5 cl miniatyrer.

Lukt (21/25): Det første som slår meg når jeg setter meg ned med denne whiskyen, er at det lukter høst! Det er modne epler, fuktig løv og noe friskt. Etter hvert plukker jeg dessuten opp hvit pepper, moden banan, appelsinskall, vanilje, anis og en anelse sherry. Den har litt vokspreg. Whiskyen er ikke spesielt søt på nesen, men man aner litt kunstig sødme. Det er dog det fruktige og høstaktige som dominerer, på en behagelig måte. Den fremstår som ung, men full av karakter.

Smak (20/25): Her merkes den unge alderen noe mer. Det er et bestemt alkoholbitt i starten. Utover det har den faktisk en ganske lett munnfølelse. Det er en del pepper, appelsinskall og sukker/sukkerlake å spore her.

Avslutning (21/25): Den er middels lang, og fortsetter mye der den startet. Sødmen plukker seg noe opp mot slutten, hvilket er positivt. Appelsinskall går mer mot appelsin, og sukkersmaken blir mer fyldig. Den gir et noe bittert blaff helt til sist.

Totalinntrykk (21/25): En lettbent og spenstig, ung danske. Dette lover godt for fremtiden. Her har vi nok et nordisk destilleri som må følges i årene fremover.

Score (83/100)

Stor takk til Fary Lochan og Steffen for smaksprøven!

Sláinte! - Thomas

Ardbeg Day Feis Ile 2012

Ardbeg Day Feis Ile 2012

Smögen Whisky - ny svensk whisky på gang

Smögen Whisky - ny svensk whisky på gang