Smögen Whisky - ny svensk whisky på gang

Smögen Whisky - ny svensk whisky på gang

smogen_fatprov6-1.jpg

Intro

Smögen Whisky - bilde 1Smögen Whisky ligger vakkert til i Hunnebostrand i Sverige, kun en times kjøring sørover fra Strömstad. Jeg har ikke besøkt destilleriet selv ennå, men det står så definitivt på listen over besøk som skal gjøres i løpet av det nærmeste året.

Smögen er enda ett av disse spennende svenske destilleriene som er nær ved å begynne å selge whisky. Det er egentlig ganske herlig å tenke på hvor mye spennende som skjer på whiskyfronten i hele Norden for tiden.

Pär Caldenby startet Smögen Whisky AB sommeren 2009, med det uttalte formål å produsere høykvalitets whisky i små batcher. Whiskyen deres skal være kraftfull, røkt og med stor karakter.

Smögen har nå whisky på fat, spriten er blitt voksen (over 3 år) og kan betegnes whisky. De har ingen whisky for salg på Systembolaget ennå, men på Stockholm Beer & Whiskyfestival 2013 hadde de med seg smaksprøver.

Smögen Whisky Fatprov # 6 / 2010 (30 ltr), 3 år, 60,9 %

Smögen Whisky Fatprov # 6Den første fatprøven vi prøvde, hadde vært lagret på refill-fat av europeisk skogseik. Fatet hadde tidligere vært brukt til å lagre Macallan whisky i rundt 7 måneder.

Lukt (22/25): Eik, krydder, litt dill og lakris, kardemomme. Med vann: Masse fruktig røyk, litt mer anis. En fyldig og tiltalende nese.

Smak (21/25): Intens, mye karamell. Med vann: Røyk kommer mer frem, litt assosiasjoner til branntomt. Ganske fin på smak.

Avslutning (19/25): Litt kort og ung på ettersmaken, men det er ikke veldig overraskende med såpass ungt produkt.

Totalinntrykk (20/25): Denne whiskyen  hadde et klart behov for litt vann. Fint første møte med Smögen.

Score (82/100)

Smögen Whisky Fatprov # 7 / 2010 (30 ltr), 3 år, 60,6 %

Smögen Whisky Fatprov # 7Fatprøve nummer to hadde vært lagret på 1st fill oloroso sherry-fat i tre år.

Lukt (22/25): Tydelig sherrypreg. Rund, fyldig og fin i formen. Jeg finner rosiner, lakris, eik, og litt maritim røyk.

Smak (21/25): Nesten overraskende søt og romaktig. Tydelig røykpreg. Rund og fin smak.

Avslutning (20/25): Mye røyk, den blir mer fremtredende på ettersmaken. Fremdeles ganske søt, men det er litt lite og kort ettersmak.

Totalinntrykk (21/25): Her følte jeg ikke noe behov for vann, og tilsetting av vann ga ikke noe forbedring for meg. Dette var nok en fin whisky under utvikling. Dette kan bli riktig fint. Gleder meg til fortsettelsen.

Score (84/100)

Takk til Pär Caldenby for en meget hyggelig prat og fin whisky på Stockholm Beer & Whiskyfestival.

Sláinte! - Thomas

Fary Lochan Efterår - ny dansk single malt

Fary Lochan Efterår - ny dansk single malt

Strathisla 1969 G&M (2012) - fin årgang