Bli medlem av SMWS

Om SMWS

Scotch Malt Whisky Society (SMWS) er verdens største whiskyklubb. De har rundt 40.000 medlemmer verden over. Klubben ble startet i Edinburgh i 1983, av en vennegjeng som hadde nytt whisky sammen siden slutten av 70-tallet. SMWS begynte tidlig å kjøpe opp tønner, for å tappe disse på flaske som single cask, cask strength, utgivelser.

Whisky fra SMWS kan kun kjøpes av medlemmer, og kun gjennom klubben. Siden det alltid er snakk om single cask utgivelser er hver utgivelse ekslusiv, det dreier seg om 25-900 flasker. Typisk er det rundt 250 flasker av en utgivelse.

SMWS utgir whisky fra 129 destillerier, de aller fleste skotske, men de har også tønner med whisky fra andre land.

Du kan lese mer om SMWS på deres hjemmeside og på wikipedia.

Medlemsfordeler

SMWS har medlemslounge i Edinburgh, Leith (utenfor Edinburgh) og i London. Her kan man som medlem ta med seg inntil tre gjester, og nyte god whisky og god mat. Alle de tre stedene har restaurant og bar for medlemmer.

Når du melder deg inn i SMWS får du tilsendt en eksklusiv medlemspakke som inneholder medlemskort, medlemsbok, notatbok, pin og fire 10cl sample flasker.

Alle whisky fra SMWS har etiketter uten navn på destilleri. Her er det fullt fokus på den eksklusive smaksopplevelsen. Opphavet til whiskyen er underordnet selve opplevelsen av whiskyen.

På etiketten finner man et tall som angir destillerikode, samt utgivelsesnummer fra det destilleriet fra SMWS. Eksempel: 29.16 er en whisky fra destilleri 29, og det er den 16. tønna med whisky fra dette destilleriet som SMWS utgir. I tillegg får hver utgivelse et beskrivende navn, for eksempel "26.89 An exotic tearoom experience".

Medlemmer mottar det prisbelønnede medlemsbladet Unfiltered, hvor blant annet kjente whiskypersonligheter som Dave Broom bidrar med artikler. I tillegg utgis jevnlig Outturn, som lister nye tilgjengelige whiskyutgivelser fra klubben.

Dessuten er SMWS arrangør av en rekke forskjellige events; whiskysmakinger, lukkede møter, middager med whiskytema etc. (SMWS Events).

Bli medlem

SMWS i Storbritannia har ikke eksporttillatelse. Skal du bli medlem kan du da enten melde deg inn i SMWS og få hentet flaskene selv, eller bli medlem i et land som har en SMWS-avdeling.

Det enkleste alternativet for min del var å bli medlem av SMWS Sverige. SMWS Sverige drives av Bergslagens Destilleri, ved Patrik Axelsson.

Medlemskapet i SMWS koster SEK 1295 det første året, og deretter SEK 595 per år. Det første året koster ekstra siden du da også får medlemspakken med de fire sampleflaskene.

Du betaler faktisk SEK 1135 initielt, og angir på hvilken Systembolag-butikk du ønsker å hente ut medlemspakken. Jeg valgte meg en av butikkene i Strömstad. Deretter får du en oppskrift fra SMWS på hvordan du registrerer deg for privatimport hos Systembolaget. Etter innfylt skjema venter man så i rundt to uker før Systembolaget gir beskjed om at pakken kan hentes. Ved uthenting på Systembolaget betaler du de resterende SEK 160.

Det høres kanskje komplisert ut, men med steg-for-steg oppskrifter fra både SMWS Sverige og fra Systembolaget går dette veldig greit.

Egne erfaringer så langt

Jeg meldte meg inn i SMWS Sverige i slutten av oktober i år. Denne helgen var jeg i Strömstad og hentet medlemspakken. Bildene i denne artikkelen er av min medlemspakke. Dette er skikkelig profft gjennomført, kvalitet i alle detaljer.

Jeg må dog trekke frem ett stort minus så langt, og det er at min medlemspakke ikke innholdt noe medlemskort! Jeg har purret på SMWS Sverige et par ganger allerede, uten noe svar. Dette håper jeg ordner seg snart, for jeg har skumle planer om å teste medlemsloungen i Edinburgh før året er omme!

Oppdatering 2012-11-19: Patrik har nettopp forsikret meg om at medlemskortet sendes separat og vil være meg i hende om et par uker. Det var gode nyheter! :-)

Selve whiskyen jeg fikk i medlemspakken var en fantastisk opptur! Jeg kommer med en egen detaljert anmeldelse av de fire flaskene i løpet av den kommende uken, men her er listen som en liten forsmak:

  1. 25.61 Lemon and vanilla delicacy, 20 år, 51,3%
  2. 1.152 Jelly Belly Beans Galore, 12 år, 56,7%
  3. 125.58 A picket fence round an orchard, 11 år, 57,1%
  4. 127.10 Challenging but great!, 9 år, 67,1%

Sláinte! - Thomas

SMWS: velkomstpakke 2012

Octomore 5.1 - litt harmløst røykmonster

Octomore 5.1 - litt harmløst røykmonster