SMWS: velkomstpakke 2012

Jeg har nylig meldt meg inn i Scotch Malt Whisky Society (SMWS) gjennom deres avdeling i Sverige. Mer om det å bli medlem av SMWS i egen post. Nå har jeg mottatt velkomstpakken som består av fire whisky samples. Her kommer anmeldelsen av dem alle fire. Jeg anmeldte alle fire blindt, i den forstand at jeg ikke på forhånd hadde noe som helst greie på hvilket destilleri som skjuler seg bak kodene 127, 125, 1 og 25.

SMWS samples

SMWS 25.61 Lemon and vanilla delicacy, 20 år, 51,3%

Destilleri 25 er Rosebank, et nå nedlagt Lowland-destilleri. Rosebank ble stengt i 1993 (mothballed) og endelig stengt i 2002. Mer om Rosebank Distillery her.

Om jeg skulle gjettet ville jeg holdt en knapp på at denne whiskyen var en Highland Park; så feil kan man altså ta.

Lukt (24/25): Sitron, vanilje, rund og fin i formen. Minner mye om sukkerbrød (marengs står det på flasken). En anelse gress og lynghonning også. Det lukter aldeles himmelsk!

Smak (23/25): Karamell, sitron, mer hjemmelaget sukkerbrød, et blaff av lett grillede marshmellows.

Avslutning (23/25): Etterhvert aner man litt lakris, med det er mildt og ikke påtrengende på noen måte. Liflig!

Totalinntrykk (23/25): Aldeles nydelig! Dette er første gang jeg nyter Rosebank, men jeg håper det ikke blir siste gang!

Score (93/100) 

SMWS 1.152 Jelly Belly Beans Galore, 12 år, 56,7%

Destilleri 1 er Glenfarclas, og tydeligvis en sann favoritt hos SMWS, siden dette er tønne 152 de tapper på flaske fra nettopp det destilelriet. Glenfarclas er et Speyside-destilleri. Jeg klarte ikke være spesifikk på hva dette kunne være.

Lukt (22/25): Her er det definitivt mengder med godis, Langbein-gelepastiller og andre gelegodter. Ikke noe galt med all denne sødmen, men det er noe litt én-dimensjonalt over det.

Smak (22/25): Skikkelig bite! Sukkerdragerte jordbærgeletopper og hot spices med et lett strøssel med lakris.

Avslutning (21/25): Lang, men litt monoton. Litt småbesk avslutning, mørk og tørr sjokolade.

Totalinntrykk (22/25): Litt enkel i all sin sødme.

Score (87/100) 

SMWS 125.58 A picket fence round an orchard, 11 år, 57,1%

Destilleri 125 er Glenmorangie, hjemhørende i Highland-regionen. Igjen en jeg ikke klarte plassere spesielt under smakingen.

Lukt (23/25): veldig friskt og godt med en gang; sitrongress, floral, hint av blomster men ikke parfymert, litt sherry, vanilje, eik. Så kommer det litt mørkere undertoner frem; mull, tung julekake, og til sist noe som minner meg om ostepop/cheddar-krydder. God lukt alt-i-alt, men jeg er litt forvirret her.

Smak (23/25): Masse karamell og appelsin. Litt lakris/anis. Silkemyk og velbalansert. Veier fort opp for den litt underlige avslutningen på lukten.

Avslutning (22/25): Mer fruktig og mild etterhvert. Fin avslutning.

Totalinntrykk (22/25): Skikkelig godt; overrasket over at dette var en Glenmorangie, som jeg synes kan være alt for 'blomstrete' til vanlig.

Score (90/100)

SMWS 127.10 Challenging but great!, 9 år, 67,1%

Siste flaske ut er fra destilleri 127, Port Charlotte (Bruichladdich). Her var jeg helt sikker på at det var snakk om peated Bruichladdich, fra jeg åpnet flasken. Den lukten er umiskjennelig. Men jeg ville faktisk trodd det var den enda mer røykfylte Octomore vi her hadde med å gjøre, og da ikke port Charlotte.

Lukt (24/25): Wow! Denne røykbomben treffer deg midt i planeten! Sot, aske, grillbriketter som det oser av. Så finner man sitrus, ananas, og herlig appelsinkrem.

Smak (23/25): Massiv røyk, og passe søt egentlig; vaniljepulver. Enkelt og kontrastfylt.

Avslutning (23/25): Ingefær og vannbakkels, så varer den bare leeenge.

Totalinntrykk (23/25): Skikkelig gromwhisky! Skulle gjerne hatt en helflaske av denne!

Score (93/100)

Etter å ha smakte meg gjennom mine første fire whiskyer fra SMWS angrer jeg ikke et sekund på at jeg ble medlem. Dette lover vanvittig godt for fremtiden som medlem!

Sláinte! - Thomas

STOW hjemmeside relansert

Bli medlem av SMWS