Whiskyens pris

Denne gangen har jeg drodlet sammen noen tall. Jeg vurderte en Harry-tur her om dagen, og da slo det meg at det hadde vært kjekt å vite hvordan prisnivået er på whisky i Sverige, sammenlignet med Norge. Neste tanke var da å også ta med Storbritannia, da det jo er der godsakene kommer fra [Ja, Skottland er fremdeles en del av Storbritannia, selv om det kanskje nærmer seg slutten...].

Prissammenligning Norge, Sverige og Storbritannia

I min lille prissammenligning valgte jeg meg noen kjente og gode whiskyer som er greie å få tak i. Jeg vurderte å ta med taxfree-priser, men det er såpass begrenset og varierende utvalg i taxfree-utsalg i Norge, Sverige og Storbritannia at jeg bare droppet det.

Vi sammenligner derfor her utsalgspriser fra Vinmonopolet, Systembolaget og den kjente whiskybutikken Vintage House i London. Alle priser er regnet om til NOK, og 0.7 liters flasker. Kursene jeg har benyttet er SEK 0,86 og £ 9,3.

Det ble videre raskt klart at prisnivåene varierer sterkt om man ser på skotsk whisky eller såkallt verdenswhisky. Jeg splittet derfor i to kategorier. Dette er nok sterkt relatert til EUs indre marked.

For skotsk single malt er det kalrt dyrest i Norge, mens prisnivået i Sverige og Storbritannia er overraskende likt.

Ser man på verdenswhisky så er faktisk Vinmonopolet veldig konkurransedyktig på pris! Hvem hadde vel trodd det? Her er Sverige klart dyrest.

Pris vs alder

Som en kuriositet tok jeg dessuten for meg priser for forskjellige aldersvarianter for fem kjente destillerier, alt tilgjengelig gjennom Vinmonopolet. Dette for å se hvordan prisnivået endrer seg basert på whiskyens alder. Her ser man at for alle merkene ligger prisen veldig likt så lenge vi snakker om yngre whiskyer. Her er nok konkurranbsen sterkest og dermed også prispresset sterkest.

Fra 18 år og oppover ser vi at prisstrategien varierer tildels voldsomt mellom de forskjellige destilleriene. Laphroaig og Highland Park er kongene på å ta høye priser for sine edleste dråper. Glenfarclas legger seg på en veldig hyggelig prislinje.

Vel, det var kanskje ikke spesielt dyptpløyende, men kom gjerne med kommentarer og diskuter dette videre!

Sláinte! - Thomas

STOW-test: Glen Elgin NC2 1991 20 Year old

Skye is the limit - Talisker 25 (2005)