Spirit of Hven Urania - First Release

Spirit of Hven Urania - First Release

spirit_of_hven_urania-246x3002.jpg

Spirit of Hven Urania - First Release, NAS, 45 %

Spirit of Hven UraniaFor bare få dager siden anmeldte jeg en whisky fra Spirit of Hven Backafallsbyn for første gang. Her kommer nummer to allerede. Denne whiskyen ble faktisk sluppet aller først. Den ble lagt ut for salg på Systembolaget i mars 2012. Det er Spirit of Hven Urania jeg har prøvd denne gang.

Whiskyen er oppkalt etter vitenskapens helgen, Urania. Urania var i henhold til gresk mytologi en av de ni musene. Hun var datter av Zevs og Mnemosyne. I begynnelsen var hun en muse av musikk, sang og dans, men var tydeligvis mer opptatt av realfag for hun adopterte etter hvert områdene astronomi og astronomiske skrifter. Bra for henne! Videre var Uraniborg (Urainienborg) navnet på slottet / observatoriet til astronomen Tycho Brahe, nettopp på øya Hven.

Spirit of Hven Urania har et begrenset opplag på 4444 flasker, hver på en halv liter. Totalt er det 15 tønner som har gått med i denne utgivelsen. Whiskyen er bare litt over 3 år gammel.

Selve flasken er ganske artig, ser litt ut som om den kunne hørt hjemme i et laboratorium. Smått imponerende er det også at hver eneste flaske er signert; gulltusj rett på flasken. Det må ha medført skrivekrampe!

Du får kjøpt denne whiskyen på polet for NOK 392 (varenummer 9786202). Dette må forresten være en alvorlig feilprising fra polet sin side. Denne whiskyen er forlengst utsolgt i Sverige, hvor den kostet SEK 1895. I England gikk den for GBP 160 men er også utsolgt. I Danmark har de noen få flasker igjen, og der koster den DKK 1995! Her i landet får vi den for gi-bort-pris altså! Kanskje best å ikke varsle polet...

Lukt (22/25): Malt, knekkebrød, fersk bakst (merk - ingen unoter, ingen fusel eller off-notes), vanilje, noe frukt (fersken?), litt krydder. Tar seg gradvis opp etter lenger tid i glasset. Blir virkelig fin etter 30-60 minutter i fred.

Smak (21/25): Bløt og fin, ganske spicy. Pepper og ingefær.

Avslutning (20/25): Ikke veldig mye sødme, men tydelig ingefær. Litt sukker, litt fruktig (sitrus). Noe tynn munnfølelse mot slutten. Medium lang.

Totalinntrykk (21/25): Jeg må innrømme at jeg har sikret meg noen flasker av denne. Prisen var det jo absolutt intet galt med...

Score (84/100)

Sláinte! - Thomas

Bowmore 2002 11 YO Svenska Eldvatten

Arran 17 YO 1996 Old Particular