Rapport fra Ville Vesten - artige nyheter fra USA

Jeg er for tiden i USA og har benyttet anledningen til å prøve noen av nyhetene innen whiskey/bourbon. Det er ganske mye spennende som skjer i USA for tiden. En rekke nye, små destillerier startes opp over hele USA, og etablerte destillerier prøver nye og spennende løsninger. I USA er man ikke bundet av de selvpålagte reglene som gjelder for skotsk SIngle Malt. dette kan selvfølgelig slå begge veier, men det er spennende at noen prøver noe nytt.

Jeg har prøvd følgende:

  • Hudson Baby Bourbon Whiskey, >4 år, 46%
    • Et eksempel på nytt destilleri som lager såkalt Small Batch Bourbon, og som ofte eksperimenterer og leker med etablerte metoder for å lage whiskey/bourbon.
  • Jim Beam Devil's Cut, 6 år, 45%
    • Etablert destilleri som prøver seg på nye produksjonsmetoder for å skape nytt produkt.
  • Jack Daniel's Tennessee Honey, ? år, 35%
    • Etablert destilleri som tester smakstilsetning for å presentere whiskey på en ny måte.

Hudson Baby Bourbon Whiskey, >4 år, 46%

Denne whiskey er fra det lille og relativt nye New York destilleriet Tuthilltown Spirits. Baby Bourbon er lagret i under 4 år som de sier, i 3 gallon tønner (11.4 liter). dette gjør selvsagt at modningen akselereres, siden en større andel av spriten er i kontakt med tønne og dermed luft. Denne babyen er destillert på corn (mais).

Lukt (22/25): Vanilje, gress (mais), mild pepper, eik, rund og fin! Lukter skikkelig godt faktisk!

Smak (22/25): Mais, vanilje, ingefær, litt frizzy på tungen, overraskende smooth til å være såpass ung.

Avslutning (21/25): Mye det samme som smaken, emn mot slutten får man litt karamell. Varmer godt.

Totalinntrykk (22/25): Spennende! jeg skal definitivt prøve mer fra Tuthilltown Spirits. Jeg har sett at de har mange artige produkter for salg 'over here'.

Score (87/100)

Jim Beam Devil's Cut, 6år, 45%

Jim Beam leker seg. Vi er alle godt kjent med Angel's Share. Her har man Devil's Cut, hvor Jim Beam 'stjeler' tilbake fra englene. De starter med 6 år gammel såkallt "Extra-aged" Jim Beam. De tømmer tønnene, fyller tønnene med vann og rister tønnene mekanisk for å hente ut whiskey fra treverket i tønna. Jeg ser for meg en slik maskin for malingsblanding, men resultatet er ikke Stavernsgul husmaling. Til sist blander de den 6 år gamle "Extra-aged" whiskey-en og djevelens andel som nå er ekstrahert fra tønnene.

Lukt (19/25): Eik, litt skarp, nær sagt ingen sødme...det er kanskje slik djevelen vil ha det?

Smak (18/25): Mild, hint av smeltet smør, litt krydder. Ikke veldig spennende.

Avslutning (19/25): Varm, bløt, brent karamell mot slutten.

Totalinntrykk (19/25): Betydelig bedre enn standard Jim Beam; denne kan drikkes bar! Men ikke mye å skrive hjem om egentlig. Artig eksperiment er det dog, men dette er mest PR gimmick.

Score (75/100)

Jack Daniel's Tennessee Honey, ? år, 35%

Dette er standard Jack Daniel's Tennessee Whiskey blended med Honey Liqueur. Strengt tatt er ikke dette whisk(e)y i det hele tatt, men det er en ny måte å gjøre whiskey tilgjengelig, og det er blitt svært populært i USA.

Lukt (18/25): Varm honning, litt maple sirup, en anelese kjedelig kanskje...

Smak (19/25): Veldig, veldig, veldig søt. Dette er som å drikke tynn honning, intet hint av alkohol. Skumle saker! Nevnte jeg at den er søt? Den er det; søt altså; veldig, veldig søt!

Avslutning (21/25): Samme gode følelsen som du får når du har spist en rykende fersk brødskive med smør og masse lynghonning! Liker du honning, så er dette fine greier. Liker du ikke honning så skugg unna!

Totalinntrykk (20/25): Aldeles ingen whiskey, men artig i små mengder. Jack Daniel's anbefaler denne som en 'cold shot'. Prøvde det også, og det var godt det, men fortsatt veldig, veldig søtt!

Score (78/100)

Sláinte! - Thomas

Shopping i Ville Vesten

Ralfy anbefaler fiin gammel årgang