Prøvesmaking av whisky - min fremgangsmåte

Prøvesmaking av whisky

Det er selvsagt mange femgangsmåter man kan benytte ved prøvesmaking av whisky. Mange har veldig sterke formeninger om hva som er "den eneste rette og sanne" metoden. Jeg er ikke helt der. Jeg har forsøkt forskjellige fremgangsmåter og landet på noe som fungerer for meg.

Det viktigste, tror jeg, er at man i det minste forsøker å vær konsistent - gjør det på omtrent samme måte hver gang. Da kan du letter stole på egne notater, og det blir (kanskje) enklere for dere som leser mine anmeldelser å se en rød tråd i det hele.

Vann eller ikke?

Jeg tilsetter aldri vann i whiskyen når jeg prøvesmaker. Jeg synes det er den mest ærlige måten å bedømme en whisky på. Så får man heller ta seg litt bedre tid, og gi sansene god anledning til å akklimatisere seg, på de whiskyer som har høy alkoholprosent.

Valg av glass

STOW_glassJeg benytter nesten alltid Glencairn-glass når jeg prøvesmaker. Min erfaring er at dette er et veldig godt allround glass, som 'passer' de aller fleste whiskyer. Når det er sagt, så benytter jeg mange ganger flere forskjellige glass på samme whisky når jeg skal gjøre et skikkelig dypdykk. Det kan da være enklere å finne nyansene, spesielt i lukten. Jeg benytter da typisk både Glencairn, tulipan-glass (med stett), og N.E.A.T. glass.

Det er meget mulig jeg kommer tilbake til test av forskjellige typer glass en annen gang.

Referansewhisky / kalibrering

Prøvesmakingen starter veldig ofte med en liten dram av en referansewhisky, altså en whisky jeg kjenner godt. På denne måten får jeg avstemt om jeg har en OK dag, eller om formen gjør at whisky lukter/smaker markant annerledes. Det er for eksempel utrolig hvordan en begynnende forkjølelse kan påvirke sansene.

Kjente omgivelser

De aller fleste prøvesmakinger utføres hjemme, på samme sted hver gang. Med samme organisering av flasker, glass, notater etc. Etter hvert er fruen også nesten alltid med. Det kan være veldig interessant og givende å ha noen å sparre med. Ikke alltid like lett å sette ord på det man lukter og smaker. Dessuten er det jo gøy når man opplever en whisky helt forskjellig - og det skjer ofte!

Vær edru

Jeg prøver etter beste evne å utføre all prøvesmaking fra edru tilstand. Jeg merker jo selv at kvaliteten på både inntrykk, score, notater og lesbarheten til notatene faller kraftig når promillen stiger.

Slàinte! - Thomas

Inverleven 1991 G&M - en sjelden opplevelse

Whisky score - hvorfor og hvordan

Whisky score - hvorfor og hvordan