Nordic Whisky Tour 2013 - Dag 3: Teerenpeli Distillery

Nordic Whisky Tour 2013 - Dag 3: Teerenpeli Distillery

teerenpeli12.jpg

Reisen

Årets whiskyekspedisjon i klubben gikk til Sverige og Finland. På dag 1 besøkte vi Mackmyra, dag 2 var det Norrtelje Brenneri. På den tredje dagen hadde vi kommet oss over fra Sverige til Finland med den selverklærte partybåten M/S Galaxy (Stockholm - Åbo). Her kan jeg jo nevne at partybåten hadde en egen Whiskybar, med meget bra utvalg. Litt underlig da kanskje at whiskybaren på partybåten stenger allerede kl 23.00!

Vel fremme i Åbo (Turku på finsk) hev vi oss på toget til Lahti, hvor Teerenpeli Distillery befinner seg.

Destilleriet

Teerenpeli Distillery holder til i kjelleren på restauranten Teerenpeli i Lahti, Finland. Eierne har fem restauranter i kjeden, men altså kun dette ene destilleriet. I kjelleren produserer de både whisky og en hel rekke ølsorter.

Teerenpeli begynte ølbrygging allerede i 1995, mens whiskyproduksjonen så smått startet når de flyttet inn i dagens lokaler i 2002. I 2012 produserte de rundt 15 000 liter whisky-destillat, mens planene for 2013 er en produksjon på 30 000 liter.

Teerenpeli Distillery 1

Standardproduktet de selger er Teerenpeli 8 YO. Denne solgte de rundt 3500 flasker av i 2012. I februar 2013 lanserte de et nytt produkt, Teerenpeli Kaski. Den er lagret kun på Sherry-tønner, og er rundt 6-7 år gammel. Hittil har de solgt hele 1000 flasker av Kaski. Den har mildt sagt slått bra an i Finland, men er ennå ikke tilgjengelig utenfor Finland.

Teerenpeli Distillery 4

Teerenpeli whisky holder en ppm på 4-6, og er altså relativt urøkt. De har ingen planer om å lage en peated variant. Årsaken oppgir de å være at finner generelt er litt skeptiske til whisky, men elsker cognac. En unpeated whisky antas derfor å være lettere tilgjengelig for finske ganer.

Teerenpeli Distillery 5

De har to pot stills, hvorav den første har en kapasitet på 1200 liter, og den andre rommer 800 liter. Det er to heltidsansatte som jobber på destilleriet.

Teerenpeli Distillery 2

Kunder kan også på Teerenpeli kjøpe hele tønner og ha dem lagret på destilleriet. De minste tønnene som selges, er på 64 liter.

Prøvesmakingen

Etter en hyggelig omvisning i kjelleren, fikk vi sette oss ned til en prøvesmaking. Vertskapet hadde linet opp følgende whiskyer til oss:

  • Teerenpeli New Make Spirit, 0 år, 63,5 % [Ikke for salg]
  • Teerenpeli Whisky, 3 år, 43 % [Ikke for salg; 60 % Bourbon-fat, 40 % Sherry-fat]
  • Teerenpeli Whisky 8 YO, 8 år, 43 % [60 % Bourbon-fat, 40 % Sherry-fat]
  • Teerenpeli Kaski, NAS (~6-7 år), 43 %
  • Teerenpeli Vatted Malt Whisky 40/60, NAS, 46 % [40 % Aberlour 10 YO + 60 % Teerenpeli Whisky 7 YO]

Det var en veldig hyggelig prøvesmaking, og gutta ble svært blide når vertskapet uoppfordret dro i gang en ekstra prøvesmaking av fem sorter Teerenpeli øl etter whiskysmakingen. Fantastisk service!

Lunsjen Middagen

Vi hadde opprinnelig planlagt å ta lunsj i restauranten over destilleriet. Tiden dro imidlertid litt ut, og restauranten ble fylt opp med lunsjgjester. Dermed en bonussmaking av Teerenpeli øl, og en litt senere lunsj.

Maten skulle vise seg å være særdeles god og mettende, selv om en gourmand blant gutta klaget litt på små porsjoner.

Konklusjon

Jeg har aldri vært i Finland før, men dette ble et svært bra første møte med de tusen sjøers land. Kvaliteten på Teerenpeli Whisky viste seg å være virkelig bra. Nok en gang fikk vi altså bevist at man kan oppleve veldig mye bra og spennende whisky dersom man stiller med et åpent sinn.

Score

Destilleri: Teerenpeli
Region:  Finland
Dato for besøk: 2013-04-29
Omvisning (interesseverdi + guide): 3/6
Prøvesmaking (særpreg og utvalg): 5/6
Fasiliteter (besøkssenter, butikk, utvalg): 3/6
Totalt: 4-/6

Slàinte! - Thomas

Caol Ila 1996 Feis Ile 2009 - wow!

Nordic Whisky Tour 2013 – Dag 2: Norrtelje Brenneri