Nordic Whisky Tour 2013 – Dag 2: Norrtelje Brenneri

Reisen

STOWs whiskyekspedisjon 2013 ble døpt Nordic Whisky Tour, og turen gikk til destillerier i Sverige og Finland. Dag 1 tilbragte vi på Mackmyra. På dag 2 var turen kommet til Norrtelje Brenneri.

Norrtelje Brenneri er et lite gårdsbrenneri i lille Lohärad, Norrtelje. Vi hadde aldri funnet frem hit på egenhånd. God planlegging gjorde at vi hadde maxi-taxi klar på søndag formiddag, som skulle ta oss den lille timen fra Stockholm til destilleriet.

Taxi-sjåføren måtte ha en hel del guiding per telefon fra Kristina på destilleriet. Ikke alle veier var å finne på GPSen.

Norrtelje Brenneri - ankomst

Men vi fant frem til gården, og alle gledet seg!

Historien

Selskapet Norrtelje Brenneri AB ble grunnlagt i 2001, og brenneriet stod klart for produksjon i 2002.

norrtelje2

Ekteparet Jansson har totalt lagt ned rundt 12-15 millioner SEK de siste 10 årene. De har virkelig bygget sten for sten. I dag har de totalt rundt 1500 kvadratmeter lokaler for produksjon, lager og prøvesmaking.

De er i dag kun de to som jobber heltid på destilleriet, men de har også hjelp fra et par deltidsansatte ved noen anledninger.

Destilleriet

De startet med en liten pot still, med kapasitet på 149,5 liter. Pot stillen er produsert i Tyskland, og størrelsen er taktisk lagt rett under 150 liter pga tysk lovgivning.

Den første pot still'en produserer rundt 45-50 liter råsprit på en batch. Den ble brukt frem til 2009. Da valgte man å satse større og kjøpte en større pot still. Den nye pot still'en har en kapasitet på 450 liter og produserer 100-120 liter råsprit per batch.

norrtelje3

De produserer en hel rekke forskjellige produkter, og whisky er ennå ingen stor inntektskilde. Totalt produserer de rundt 40-50 000 flasker i år, og da regner de ennå ikke med whisky. De har whisky som er mer enn tre år gammel, men ikke for salg. De regner med å slippe whisky i et litt større kvantum som eget produkt først når den når en alder på rundt seks år. All whisky som produseres, er unpeated.

De er veldig fokusert på at produkter de slipper for salg, skal ha god kvalitet, og det fikk vi godt innblikk i under prøvesmakingen.

Lokalene

Prøvesmakingen foregikk i en gammel låve, med gode glipper mellom de fleste plankene. Her hadde de på finurlig vis bygget en indre struktur bestående nesten utelukkende av glass. Dette ga en veldig artig effekt med veldig mye lys. Det var koselig!

norrtelje4

Hvem ville vel ikke satt seg ned for å prøve god drikke og god mat i slike omgivelser?

Prøvesmakingen

Vi fikk smake oss gjennom et utvalg av deres produkter, og kunne dermed se en rød tråd gjennom produksjonen. Denne røde tråden kan vel enklest beskrives med godt håndtverk og god kvalitet.

Her er hva vi fikk smake på:

  • Roslags Svensk Punsch, 21 % [Den var aldeles fantastisk med blåmuggost!]
  • Roslags Sailing (Svensk kryddat sprit med havtorn), 37,5 % [Dette var en krydret schnaps, ikke helt ulikt akevitt]
  • Roslags Pære, 40 % [Lignet en del på calvados]
  • Roslags Hallon, 42 % [Sprit med bringebær, frisk og fin]
  • Roslags råsprit (whisky), 0 år, 60 %
  • Roslags whisky, lagret 3 år på 30 liters Oloroso sherry fat, og så en finish på 1 år i fat tidligere benyttet til lagring av eplesprit.

De hadde altså intet salgbart whiskyprodukt som vi fikk prøve, men vi fikk smake både whisky-destillatet, og en fire år gammel whisky. Spennende å kjøre en eplesprit-finish på en whisky. Tror ikke jeg har sett det gjort tidligere. Anmeldelse av denne whiskyen kommer senere.

Konklusjon

Norrtelje Brenneri er et lite familiedestilleri som skynder seg langsomt. Det er aldeles imponerende hva ekteparet Kristina Anerfält-Jansson og Richard Jansson har fått til.

Roslagens eget... et destilleri og en whisky med masse sjarm!

Score

Destilleri: Norrtelje Brenneri
Region:  Sverige
Dato for besøk: 2013-04-28
Omvisning (interesseverdi + guide): 5/6
Prøvesmaking (særpreg og utvalg): 2/6
Fasiliteter (besøkssenter, butikk, utvalg): 4/6
Totalt: 4-/6

Slàinte! - Thomas

Nordic Whisky Tour 2013 - Dag 3: Teerenpeli Distillery

Nordic Whisky Tour 2013 - Dag 3: Teerenpeli Distillery

Nordic Whisky Tour 2013 - Dag 1: Mackmyra