Mortlach 1954 54 YO Gordon & Macphail - grønn Dent

Mortlach 1954 54 YO Gordon & Macphail - grønn Dent

Mortlach 1954 54 YO Gordon & Macphail, 54 år, 43 %

Mortlach 1954 54 YO Gordon & MacphailDr. Jekylls finnes det noen riktig gamle og spennende whiskyer. Deriblant Mortlach 1954 på hele 54 år, fra Gordon & Macphail. Jeg skal ikke skryte på meg at det var jeg selv som greide å plukke akkurat denne whiskyen, men jeg fikk hjelp av en whiskyvenn.

Whiskyen er destillert i 1954 og tappet på flaske i 2008. 54 år - det er en imponerende alder! Jeg har ikke hatt æren av å smake veldig mange whiskyer som er såpass gamle. Den lille erfaringen jeg har, tilsier imidlertid at det ikke nødvendigvis er slik at eldst er best.

Lukt (23/25): I starten luktet det nytt (!) treverk og litt innestengt. Etter litt tid i glasset, kom det frem ymse dufter; sitrus, mango/ananas (ja, jeg vet de er veldig ulike, men jeg greide ikke å bestemme meg for hva det var jeg kjente), bringebær, mynte og eukalyptus. Det var en veldig varm lukt.

Smak (22/25): På smaken kom det først tre. Jeg tenker at det sikkert er fordi den er gammel og har ligget lenge på tønnen. Etter hvert kjente jeg eukalyptus, sitrus og bittelitt salt.

Avslutning (22/25): Treverket ble sittende igjen i ettersmaken, i tillegg til sitrus. Og nå skal jeg si noe som jeg vet er en selvmotsigelse; den var "bløt", og den var litt tørr. Helt mot slutten finner jeg ettersmaken av lakris.  Jeg fikk et litt oljete belegg i munnen.

Totalinntrykk (22/25): Dette var en veldig spennende og kompleks whisky. Utrolig morsomt at en så gammel whisky fortsatt inneholdt så mange dufter og smaker, og at den ikke ble dominert av treverket. Treverket var liksom bare ett av mange elementer. Eukalyptus ble et gjennomgående tema fra start til slutt, og jeg fikk en klar assosiasjon til grønn Dent - derav overskriften.

Score (89/100)

Konklusjonen blir selvsagt at denne whiskyen anbefales!

- Tone

Bunnahabhain Young & Feisty Provenance

Auchentoshan 1997 15 YO Old Particular