Macallan Elegancia 12 YO

Macallan Elegancia 12 YO, 12 år, 40 %

Loch Lomond Croftengea 2003 Heavily PeatedTre jenter (damer) møttes til whiskysmaking og stilte med hver sine whiskyer. Blant disse var en Macallan Elegancia 12 YO som jeg ikke hadde prøvd tidligere. Jeg har ikke smakt så mange Macallan fra før, men har likt (nesten) alle veldig godt. Den ene jeg ikke likte, smakte jeg da jeg var "fersk" whiskydrikker, så den scoren teller ikke lenger.

Macallan Elegancia er lagret på Oloroso & Fino Sherry Oak Casks.

Settingen for whiskysmakingen var perfekt: En hagestue med peis hvor vi satt tørt og varmt mens sommerregnet høljet ned. Vertinnen vartet opp med ymse matvarer fra kjøkkenet for at vi skulle lete oss frem til riktig lukt og smak. Forholdene lå til rette for gode analyser av whiskyene. Jeg kommer forresten tilbake med en anmeldelse til fra denne kvelden, så følg med!

Lukt (22/25): Oj! Her var det masse forskjellig som skjedde, og lukten utviklet seg i glasset. Det hele startet med karamell, sherry og melkesjokolade - altså søtt og godt. Deretter ble whiskyen mer spicy med eukalyptus, nellikappelsin og kardemomme, før det hele ble avsluttet med lær og banan. Dette var en tung og kompleks duft. Deilig!

Smak (22/25): Det var en fyldig smak. Sherry og salt gjorde seg gjeldende til å begynne med. Deretter ble smaken litt mer fruktig i form av fersken, og jeg syntes at jeg kjente appelsinsjokolade (de gamle "appelsinene" fra Freia).

Avslutning (21/25): Ettersmaken varte lenge, men det skjedde liksom ikke så mye mer. Salt og tre (tørr) var dominerende.

Totalinntrykk (21/25): Alt i alt var dette en veldig god whisky. Spesielt lukten var kompleks og interessant. Deilig smak, men ettersmaken trekker litt ned.

Score (86/100)

Konklusjonen blir selvsagt at denne whiskyen anbefales!

- Tone

Bulleit Bourbon Frontier Whiskey

Dewar's 12 YO Double Aged