Have Space Suit, Will Travel

Ardbeg Galileo 1999, 13 år, 49%

Ardbeg Galileo 1999

Et nytt Ardbeg-eksperiment har landet, Ardbeg Galileo. Landingen er noe sen i Norge, mye på grunn av at det er hårfint mer kinkig å importere sprit her enn i mange andre land. Men fordelen er jo at vi nå kan nyte denne whiskyen som allerede er nær utsolgt i resten av verden.

Ardbeg Galileo 1999 ble, som navnet antyder, destillert i 1999, og tappet på flaske tidligere i år. Den holder 49%, ikke kaldfiltrert og har ingen fargetilsetninger. Lagringen har foregått på Ex-Marsala-tønner. Marsala er italiensk sterkvin, lik Portvin, og stammer fra Sicilia i Italia.

Ardbeg er et Islay-destilleri som er kjent for å eksperimentere en del, dog ikke fullt så mye som Bruichladdich. Denne whiskyen blir utgitt av Ardbeg for å feire deres deltagelse i et forskningsprogram som for tiden pågår på den internasjonale romstasjonen. Rundt en halvliter Ardbeg er sendt opp i bane rundt jorden som en del av en serie kjemiske eksperimenter. Sjansene for at vi vil få oppleve noen space-Ardbeg med det første er dog minimale. Disse få dråpene er forbeholdt forskning.

Men Ardbeg grep altså anledningen og satte fart på markedsavdelingen. De har kommet opp med en knakende god innpakning. Flasken er den velkjente Ardbeggen, men sci-fi-elementer i 50-talls retrostil er stilig. Maskothunden, Shortie, er kledelig iført en astronauthjelm.

Lukt (23/25):Rund og fin, delikat røyk. Akkurat passe småkrydret. Den karakteristiske fruktige sitrusen (lime) kiler nesen. Langt bak aner man noe søt lakris.

Smak (23/25): Varmer godt, herlig munnfølelse, dette er delikate saker også på smaken. Røyk og svakt medisinsk, søte limedrops og en anelse appelsin.

Avslutning (23/25): Varer lenge og gir en myk og presis landing. Man kjenner mer sødme og litt lakris mot slutten.

Totalinntrykk (23/25): En av de bedre Ardbeg-varianter jeg har smakt. Den er fullt på høyde med Ardbeg Alligator, men når ikke helt opp mot gamle kjemper som Uigeadail og Airigh Nam Beist.

Score (92/100)

Ardbeg Galileo 1999 - Shortie in space Ardbeg Galileo 1999 - logo
Ardbeg Galileo 1999 - logo 2 Ardbeg Galileo 1999 - Shortie in space 2

Sláinte! - Thomas

Oslo Whiskyfestival 2012 - Best i festival

Oslo Whiskyfestival 2012 - gode minner