Glenfarclas 21 YO - en distingvert herre

Glenfarclas 21 YO - en distingvert herre

Glenfarclas 21 YO, 21 år, 43%

Glenfarclas 21 YO

Glenfarclas 21 YO

Glenfarclas er et av de mer kjente Speyside-destilleriene, og de har holdt det gående siden 1836. Dette er et uavhengig destilleri, altså ikke eid av en av de store multinasjonale konglomeratene, som Diageo. Glenfarclas har vært eid og drevet av familien Grant i seks generasjoner, siden 1865.

Noen vil kanskje finne det underlig at dette er en Speyside whisky, all den tid det står 'Highland' med rimelig store bokstaver på etiketten. Årsaken til dette er at Speyside er en relativt ny regionbetegnelse, og dette området var tidligere å anse som en del av Highland-regionen.

Her er et sitat fra Glenfarclas-destilleriet (kilde: wordsonwhisky.wordpress.com):

Simplest way to explain, all Speyside whiskies are Highland Whiskies, but not all Highland Whiskies are Speyside. In the small print on our labels we do put Speyside. Macallan also does the same, put Highland rather than Speyside. The Speyside region is a relatively new region. And Glenfarclas has been a Highland Whisky for over 100 years before the Speyside region came about. Hope this helps.

Glenfarclas har hele 10 forskjellige whiskyer i sitt basisutvalg, hvorav hele åtte finnes å få kjøpt hos Vinmonopolet. I tillegg har de en hel rekke spesialutgaver, som for eksempel The Family Casks.

Jeg har denne gangen tatt for meg Glenfarclas 21 YO, som koster NOK 850 (5286401).

Lukt (22/25): Fruktig og søt, med passe mengde innslag av eik og sherry. Eksotiske frukter, samt ingefær og kanel. Bakte epler kanskje? Varm og rik lukt.

Smak (21/25): Litt spinkel og vannaktig. En del sødme, eik og karamell.

Avslutning (23/25): Tar seg fint opp etterhvert. Varm og silkemyk, bølger med forsiktig krydrede søtsaker fortsetter nesten i det uendelige.

Totalinntrykk (22/25): Absolutt en god whisky, og relativt hyggelig priset i disse tider hvor gammel whisky stadig oftere betyr svært høye priser. Men nå er selvsagt ikke høy alder eller høy pris ensbetydende med høy kvalitet, gå ikke i den fellen! Mer om det en annen gang.

Score (88/100)

Sláinte! - Thomas

Octomore 10 YO endelig på polet

Octomore 10 YO endelig på polet

Talisker Distiller's Edition 2009 - drømmewhisky