En annerledes whiskysmaking

En annerledes whiskysmaking

Whiskysmaking_Moss_2_2014.jpg

Deltakerne

En annerledes whiskysmakingSom mange av dere allerede vet, hadde Tone i helgen sin debut med å lede en whiskysmaking! Jeg var så heldig å få være med på denne ekslusive første-smakingen, dog sammen med en sammensatt guttegjeng på utdrikningslag! Som dame, og samtidig forlover for en mann, klarte jeg nemlig ikke å motstå fristelsen til å la en annen flott og kunnskapsrik dame gi mennene en innføring i whiskyens verden. Noen av mennene hadde deltatt på smakinger tidligere, mens andre overhodet ikke hadde et (sivilisert) forhold til whisky!

Selv stilte jeg med whiskyer fra egen samling, og med kun nese til bruk under smakingen (det kommer i blant perioder for medlemmer i en whiskyklubb for damer hvor de dessverre må holde seg unna godsakene). Lukte er imidlertid lov! Selv hadde jeg faktisk ikke så mye som luktet på whisky siden i høst en gang, så for meg var bare det å lukte meg gjennom smakingen en fornøyelse! Da Tone helte opp whiskyene, var det med andre ord en fornøyd forlover som kjente gode, velkjente lukter spre seg i rommet. Alt lå til rette for en annerledes whiskysmaking!

Whiskyene

Men, nå over til selve smakingen. Vi gjorde ikke noen vanlig scoring av whiskyene, men avsluttet med å stemme over hvilke som var deltakernes favoritter.

Som en liten oppvarming, fikk deltakerne starte med å ta en whisky på rappen, og det var en Glen Garioch 12 YO.

Deretter fortsatte vi med en Balvenie Triple Cask 12 YO, og deltakerne fikk frie tøyler av Tone til å komme med egne innspill og forklaringer på hva de luktet og smakte. Det førte til en del interessante beskrivelser, som nok ikke blir så flittig brukt på whiskysmakinger rundt omkring. Jeg kommer nærmere tilbake til de som egner seg på trykk underveis. Balvenien ble en absolutt favoritt hos én av deltakerne som ikke liker røyk-whisky...og dere vil snart forstå hvorfor.

En annerledes whiskysmakingEtter dette gikk turen videre til en Jura 16 YO, som vi i The Ladies' Share ikke har vært særlig begeistret for tidligere. Jeg tror en av deltakerne på denne smakingen var enig, og beskrev lukten som "sur som et par Ecco-sko som har stått på hytta et par år". Allikevel viste det seg at disse gutta hadde mer sansen for Jura enn vi damene hadde, og den ble til og med favoritten til en deltaker som i utgangspunktet absolutt ikke var begeistrert for whisky. I tillegg klarte ikke den sjarmerende gjengen å motstå fristelsen til noen ordspill som inneholdt navnet til whiskyen...

Neste whisky på listen var Lagavulin Destillers Edition 1996, og den ble umiddelbart kåret til "verdens beste whisky" av en av deltakerne. Han kjente til denne fra før, og var strålende fornøyd å kjenne igjen denne umiddelbart basert på lukt og smak. Totalt ble dette den whiskyen gutta likte nest best.

Whisky nummer fire var en Bowmore 100 degrees proof, og jeg lurer på om det var her en av gutta brukte beskrivelsen at den luktet som "en gammel kjøkkenvifte". Det er jeg nok ikke enig i... Tone krydret imidlertid smakingen av denne med fine detaljer om opprinnelsen av navnet, som var ukjent selv for de av deltakerne som kunne litt om whisky fra før.

Vi avsluttet med den whiskyen som etter min mening lukter best, og som jeg også vet at smaker veldig godt. Det var denne whiskyen som overlegent gikk av med seieren som guttenes klare favoritt - og det var en Ardbeg Uigeadail.

Kunsten å finne den rette

Konklusjonen etter smakingen må bli at de som i utgangspunktet likte whisky, definitivt lærte noe nytt av kunnskapsrike Tone, i tillegg til at de fikk smake noen nye whiskyer. Det som også var morsomt, var at to av deltakerne som i utgangspunktet ikke likte eller kjente noe særlig til whisky, begge fant en whisky de syntes var god! Det viser det jeg alltid har sagt: De som sier de ikke liker whisky, de har ikke smakt den rette.

Alle var uansett veldig fornøyde, og jeg må si at Tone gjorde en fantastisk jobb med å holde styr på en noe uregjerlig, men til tider ganske sjarmerende, guttegjeng! Jeg er ihvertfall ikke i tvil om at jeg kan bruke Tone til en smaking igjen, men da vil jeg selv ha muligheten til å gjøre mer enn å lukte!

- Marte

Nordic Whisky #14 - Mackmyra Special 05 Jaktlycka

Nordic Whisky #14 - Mackmyra Special 05 Jaktlycka

Säntis Highlander Edition Cask Strength Peated

Säntis Highlander Edition Cask Strength Peated