Ascendant Spirits - nytt destilleri i California

Ascendant Spirits

For noen uker siden gjorde en venn meg oppmerksom på at et nytt destilleri hadde åpnet dørene i Buellton, California. Dette fant jeg spesielt interessant fordi; 1) Jeg befinner meg av og til i den delen av California på jobbreise, og 2) Det ga meg en anledning til å besøke et amerikansk destilleri for første gang.

Destilleriet heter Ascendant Spirits, altså stigende eller stadig sterkere sjeler eller sprit. Fint navn det, godt med rom for diverse tolkninger. Ascendant Spirits er det første destilleriet i Santa Barbara County siden forbudstiden i USA. De startet formelt opp i 2011, men åpnet dørene for publikum, og begynte å selge sine første produkter den 2.mars 2013. Jeg besøkte dem  et par uker etter at de åpnet.

Ascendant Spirits

Oppstarten

Ascendant Spirits ble startet i 2011 av Stephen Gertman, 32, fra Massachusetts. Etter å ha jobbet som produsent i Hollywood, bestemte han seg for å begynne med whiskyproduksjon. Han tilbragte en vinter ved Breckenridge Distillery, Colorado, for å lære mest mulig om det nye faget.

Stedet

Stephen valgte Buellton av flere grunner:

 1. Det er et fruktbart område, med god tilgang på råvarer. Ascendant Spirits ønsker å satse på en rekke produkter, deriblant vodka med smakstilsetting av naturlige råvarer som lokalt dyrket lime og jordbær.
 2. Det er et eksisterende destilleringsmiljø i byen. Ascendant Spirits ligger i et lite industriområde hvor de har et ølbryggeri som nabo på den ene siden, og en vinprodusent på den andre siden. Et godt etablert miljø, med andre ord.
 3. I dette området er det kraftige temperatursvingninger gjennom døgnet, omtrent hele året rundt. Det kan fort være oppe i over 30 grader på dagtid, mens gradestokken på natten kryper ned mot 5-10 grader. Dette forventer de skal gi raskere fatmodning. Stephen har uttalt at han har et håp om at 2-3 års modning hos dem vil tilsvare seks års modning andre steder hvor svingningene ikke er så kraftige.

Santa Barbara County

Destilleriet

Først noen tall som beskriver destilleriet:

 • Lokaler: 300 kvadratmeter
 • Mash cooker: 755 gallon [~2858 liter]
 • Copper pot still: 500 gallon [~1893 liter]
 • Small still: 30 gallons [~114 liter] - benyttes til testing
 • Open top fermentors: 4
 • Årlig bourbon produksjon: 22500 - 27000 liter, dette vil øke til 31500 - 36000 liter neste år
 • Estimert Angel's Share (årlig): 3 %

Både mash cooker og copper still har de fått laget hos Vendome Copper & Brass Works i Louisville, Kentucky, etter Stephen's spesifikasjoner. Vendome er den ledende produsenten av destilleringsutstyr som dette i USA, og har eksistert i over 100 år.

Stephen antyder at innkjøpskostnaden på utstyret lå godt inne på sekssifret dollarbeløp. I tillegg kommer installasjon og lokaler etc. Totalt var opppstartskostnaden i området 1-1,5 millioner dollar.

ascendant_spirits_6

Produksjonen

Jeg fikk en fin omvisning i produksjonslokalene av Paul Gertman, faren til Stephen. Han fortalte villig vekk detaljer rundt hele produksjonen, med ett unntak. Han ville ikke gi noen detaljer om deres bourbon mash bill, altså andelen av mais, rug og bygg de benytter. Når jeg presset ham litt på temaet, fikk jeg bare vite at de lå nær kravene til at man kan kalle spriten for bourbon. Det skulle da bety at de ligger på litt over 51 % mais, 5-10 % bygg, og resten rug. Bourbon skal som kjent lages på minimum 51 % mais.

En spesiell detalj ved produksjonen er at de her starter det hele med å bearbeide vannet. Vannet i området er hardt, inneholder mye mineraler og av og til skikkelige 'topper' med mye jern. De begynner derfor produksjonsprosessen med å kjemisk rense og mykne vannet. Før vannet så benyttes, tilsetter de noe mineraler igjen, for å 'gjenskape' vannet man får i Kentucky.

De benytter seg av batch produksjon, i en pot still av kobber. De destillerer to ganger. Etter første destilleringen ligger spriten på rundt 60 %, og etter andre gangs destillering er de på oppunder 80 %. Når de bestemmer cut'en på andre destillering, er det instrumentet Stephen's nese som benyttes. Skikkelig high-tech der altså!

Spriten som legges på tønne, skal holde 62,5 % (125 proof), hvilket de er påbudt i bourbon-produksjon.

Lagringen

Lagringen gjøres på nye eiketønner av amerikansk eik. Brenningsgraden de benytter i tønnene er nummer 4 alligator char.

All bourbon lagres på stedet, i deres eget lager. Jeg la merke til at de lagrer alle tønner stående, hvilket jeg ikke har sett tidligere. Argumentet for dette er at de får mer kontakt mellom tre og sprit på denne måten. Tønnen blir så periodisk snudd på hodet.

ascendant_spirits_7

Produktene

Ascendant Spirits har følgende produkter for salg så langt:

 • Breaker Bourbon, 5 år, 45 % [se egen anmeldelse]
  • Ascendant Spirits ikke har vært i produksjon lenge nok til å ha egenprodusert bourbon for salg. De har kjøpt opp et parti med bourbon fra Lawrenceburg Distillery i Indiana. Ascendant Spirits lagrer, blender og tapper så denne på flaske. Det er dermed ikke et rent egenprodusert produkt ennå.
 • American Star Vodka
 • American Star Caviar Lime Vodka
  • Caviar Lime er en type Lime; de har ingen planer om å tilsette kaviar i vodkaen!

De har planer om å lansere nye produkter jevnlig fremover.

Hva fremtiden bringer

De har produsert og lagret sin egen bourbon i over ett år allerede. Om et par år regner man med at denne er klar for salg. I tillegg er planen å produsere og selge både rye og single malt.

Det skal bli spennende å besøke dem igjen og smake på nye 100 % egenproduserte produkter. Dersom du tilfeldigvis er i California en gang, så anbefaler jeg å svinge innom Buellton for å besøke Ascendant Spirits. Da kan du også med fordel besøke nabobyen, Solvang - en underlig themepark-lignende "dansk" by midt i California. God tur!

Sláinte! - Thomas

Breaker Bourbon Whisky fra California

SMWS 1.97: Orange Syllabub