Whisky - invester for økonomisk gevinst eller for gode opplevelser?

Det synes å bli stadig mer populært å investere i whisky, og da for økonomisk gevinst og ikke bare som en investering i gode opplevelser. Jeg vil tro dette i utgangspunktet er en ganske fremmed tanke for de av oss som er glad i whisky fordi det smaker så godt! Men kanskje har det noe for seg? Jeg tror nok fort fristelsen blir stor for å smake på investeringene. Selv har jeg det siste året begynt å kjøpe inn to flasker i stedet for bare en, når jeg kommer over noe spesielt. Så kan kan jeg åpne den ene umiddelbart og spare den andre til senere. Flaske nummer to vil neppe bli solgt noen gang, men jeg har på et vis investert i en fremtidig opplevelse.

Etter hva jeg har greid å finne ut så er det ikke noe særlig marked for kjøp og salg av whisky i Norge. Ganske naturlig med Vinmonopolet på plass. Det nærmeste jeg har kommet er en egen kategori for privatomsetning av whisky på Ebay. Kategorien heter riktignok Whiskey (sic!), men la gå. Et større problem er kanskje at det synes å være ublu priser her. For eksempel skal en frekk sjel ha 2283,82 NOK for en flaske Highland Park Thor! Før frakt! Dette er en flaske som da ble lansert på mandag, og som jeg da fikk kjøpt i nettbutikk for £95 etter fratrekk av Engelsk moms.

Det kan allikevel være artig å se på hvordan prisnivået utvikler seg på dette relativt nye samlemarkedet. The Whisky Magazine har laget en slags børsindeks for prisutviklingen på auskjoner. Indeksen kalles oppfinnsomt for WMI (Whisky Magazine Index).

De viktigste kriteriene for hvordan den er bygget opp er:

Verdien av WMI baseres månedlig på de 25 mest omsatte merker/destillerier på auksjon over de foregående 12 måneder

Destillerier som utgir forskjellige varianter/versjoner blir sett under ett, f.eks som Springbank, i stedet for å listes som et utall forskjellige Springbank utgivelser.

WMI ble satt til 100 ved opprettelsen i 2007, basert på innsamlede data fra de mest kjent auksjonshus som omsetter whisky.

Auksjonshus som gir data til WMI inkluderer McTear’s, Bonham’s, Thainstone’s, Christie’s og Sotheby’s, men ekskluderer mindre online auksjoner og auksjonstjenester som ebay etc.

WMI omfatter all single malt og single grain whisky fra Skottland, i flasker på minimum 50cl. Omsatt volum på auksjon er for lite for irsk, amerikansk, japansk eller andre typer whisky foreløpig, til at de er inkludert.

WMI fra november 2011, fra The Whisky Magazine.

Noen tall for 2011:

 • Den dyreste flasken var en Macallan 64 Yrs Old til $460.000 (Sotheby's New York)
 • Glenmorangie var mest omsatt på auksjon
 • Rosebank klatret mest på listen 'verdifulle' destillerier.
 • Macallan omsatte flest flasker i priskategorien £2000+. The Macallan Select reserve 1946 52 Yrs Old var den mest omsatte flasken i dette segmentet.

Her er topp 10 destillerilisten fra The Whisky Magazine nummer 100 (Dec 2011/Jan 2012):

 1. The Macallan
 2. Bowmore
 3. Glenmorangie
 4. Springbank
 5. Ardbeg
 6. The Glenlivet
 7. Highland Park
 8. Glenfiddich
 9. Lagavulin
 10. Port Ellen

Jeg holder fremdeles en knapp på at whisky er laget for å nytes i godt lag. Drømmen om økonomisk gevinst driver ikke min interesse.

Sláinte! - Thomas

En liten rundtur i Highland Park

Thor er i salg!

Thor er i salg!