UD 1995 17 YO Speyside Region Archives

UD 1995 17 YO Speyside Region Archives, 17 år, 48,2 %

UD 1995 17 YO Speyside Region ArchivesWhiskybase.com er et fantastisk nettsted, med informasjon om uendelig mange whiskyer. Det er et veldig kjekt oppslagsverk dersom du søker mer informasjon om en obskur whiskyutgivelse.

I tillegg til å drive et nettsted hvor whiskynerder kan legge inn informasjon, og administrere sine egne whiskysamlinger, har Whiskybase.com også et par andre ben å stå på. De har en egen online whiskybutikk, og de er en Independent Bottler. De utgir whisky under merkenavnet Archives, og det er nettopp en whisky herfra jeg nå har fått prøvd.

Her har vi da en UD 1995 17 YO Speyside Region Archives. Den inngår i serien de kaller The Fishes of Samoa. Den ble destillert i oktober 1995, lagret på en uspesifisert butt (cask 56), og så tappet på 54 flasker i november 2012. Det var nok betydelig mer på denne tønna enn de 54 flaskene, men det var det som ble benyttet i denne utgivelsen. UD er en forkortelse for Undisclosed (ikke oppgitt). Det de mener å si med dette, er at de ikke vil oppgi navnet på destilleriet denne whiskyen kommer fra. Siden vi snakker om Speyside, så er det jo nærliggende å dra frem Glenfarclas som en mulighet iallfall. De er jo notoriske for ikke å ville la IB-er benytte Glenfarclas-navnet på flasker.

Det er mulig å kjøpe denne whiskyen direkte fra Whiskybase.com (EUR 85), eller fra Systembolaget for SEK 1329 (varenummer 84219).

Lukt (21/25): Vel er 'butt-en' uspesifisert her, men det har vært sherry på den en gang.  Jeg finner en blanding av både moden og frisk frukt (mest epler), vanilje, eik, og forsiktig innslag av brent fyrstikk. Etter en stund i glasset, lukter det faktisk mer og mer eplemos og eplepai. Kan ane noe sitrusaktig i bakgrunnen, noe litt friskere som truer med å gjøre seg kjent.

Smak (20/25): Masse eik, mørk karamell, fudge, lettbrent knekk, karamellsaus. Er man glad i karamell, så er jo dette en drøm. Personlig skulle jeg ønsket at den spilte på noen flere strenger.

Avslutning (20/25): Mengder med eikepreg, brunt kandissukker (brown rock sugar), og kraftig karamellsaus.

Totalinntrykk (21/25): En whisky for dem som er glade i dessert. Her er det virkelig karamell i alle former.

Score (82/100)

Bilde fra whiskybase.com.

Sláinte! - Thomas

Willett Family Estate Single Barrel Straight Rye

Hart Brothers Blended Malt 17 YO Port Finish