SMWS 33.124: An engineers' lunch-box

SMWS 33.124: An engineers' lunch-box, 7 år, 59,7 %

SMWS 33.124Denne helgen var jeg i Sverige og hentet en ny batch med Scotch Malt Whisky Society (SMWS) whiskyer. Jeg tok da blant annet med meg hjem en SMWS 33.124.

Destilleri 33 er Ardbeg, og dette er altså SMWS's 124. tønne fra dem. Den er kun 7 år gammel og holder fatstyrke 59,7 %. Den ble destillert 2005-08-16 og ble tappet på 602 flasker på slutten av 2012.

Her er som vanlig de bevingede ord fra SMWS sitt eget smakspanel:

The nose combines toffee popcorn, fudge, pecan pie, raisins and molasses with creosote, brown sauce, aniseed, old wood, and compost, somehow evoking an engineers' lunchbox. The palate encompasses over-done crackling, spiced sausage, chipotle chillies, oranges, treacle toffee and walnut chips.

Lukt (25/25): Vi slepte den tunge verktøykassen ned på stranden. Verktøykassen hadde sett bedre dager, den var slitt, og var tilgriset med en del oljesøl, smøreolje og diverse annet mørkt og ubestemmelig. Men den skulle duge som sitteplass, hadde vi bestemt. Vi rigget til for grilling, med stort bål av drivved. Underlig nok var flere av stokkene av Hickory. Det ble grillet røkt pølse og annet kjøtt, og det ble servert med tykk, brun barbeque-saus. Heldigvis ble vi akkurat ferdig med grillingen før en forrykende storm med torden og lyn slo innover oss, pisket opp havet herjet vilt med lynnedslag kun få meter fra der vi satt. Det luktet svidd, men vi var like hele, like mette, like søkkvåte og hadde det bare helt herlig.

Smak (23/25): Denne whiskyen har tyngde; den er blytung, men på en god måte. Massiv røyk, mengder med sødme, men allikevel silkemyk. Sot, aske, forsiktig sitrus, en gjesteopptreden fra noen blyge lakrisdrops før de forlater festen.

Avslutning (23/25): Fortsetter egentlig ganske ufortrødent der den begynte, og det er såre vel! Kommer til litt mørk sjokolade mot slutten. Det varmer skikkelig godt.

Totalinntrykk (23/25): Dette er en helt fabelaktig whisky. Den har mye mer fremtredende røyk enn det meste annen Ardbeg jeg har prøvd, og fruktigheten er tonet litt ned. Det er nesten slik at det blir for mye av det gode, men det funker! Makan til mer passende navn har vel sjelden SMWS kommet opp med.

Score (94/100)

Sláinte! - Thomas

Auchentoshan 21 YO 1990 A. D. Rattray

Caol Ila 1996 Feis Ile 2009 - wow!