Smögen Primör - svensk premiere

Smögen Primör - svensk premiere

smogen_primor_2.jpg

Smögen Primör, 3 år, 63,7 %

Smögen Primör - bilde 1Endelig har Smögen Whisky kommet med sin første whisky. Nok et svensk destilleri med whisky i salg. Good times!

Produktet heter Smögen Primör, og det utgis i en batch på 2188 halvliters-flasker. Whiskyen kommer fra åtte helt nye 110-liters fat av europeisk skogseik, samt en barrique på 225 liter som tidligere har inneholdt Bordeaux-vin, og som også er av europeisk skogseik. Det er fatnummer 5 og 14-21 som er benyttet i produktet.

Smögen Primör ble destillert i perioden september til november 2010, og tappet på flasker 2013-11-15.

Produktet kommer etter planen i salg på Systembolaget 2014-03-13. Det blir et såkalt 'webbsläpp' på 1600, så det burde la seg gjøre å fange opp en flaske eller to på det tidspunktet. Jeg vil dog tro at dette er et produkt som vil bli utsolgt. Prisen for en 50 cl flaske vil være rundt SEK 1250.

Til Norge kommer det en liten ladning på 72 flasker, disse vil dog tas ned til en alkoholstyrke på 58%. Vi kan jo ikke utsette norske innbyggere for alkohol på over 60 %! Det er Daracha som tar flaskene inn til Norge. Prisen i Norge er ennå ikke kjent.

Lukt (22/25): Rund, fyldig og sødmefylt på en side, og det er dette som først møter nesen - sammen med markert røykpreg. På den annen side er den frisk og krydret, med tydelig eik. Man merker at dette er en ung whisky, det er noe innslag av fruktig malt og frokostblanding, men det er overhodet ingen unoter her. Dette er en ung whisky som kan holde hodet høyt hevet, vel vitende om at fremtiden er meget lys. Men tilbake til røyken; den er av skikkelig Islay-slag, vil jeg si. Jeg er glad i mye røyk og torv i min whisky, og her treffer Smögen Primör blink. Det er masse peat her, men dette er et røykpreg som underbygger og støtter opp om de øvrige luktene. Det er en lagspiller, stjernespilleren som dominerer laget til en viss grad - javisst, men allikevel en lagspiller.

Smak (21/25): Tydelig fruktighet, og masser med krydder. Her er det hele never fulle med pepper, chili, og peat, peat, peat! Man kan tygge røyken - her er man i nær kontakt med mørke urkrefter. Det er en del modne bær og ingefær her også.

Avslutning (21/25): Det brenner et lite Midsommarbål i brystet mitt nå! Du verden som denne whiskyen varmer. Helt herlig følelse. Avslutningen er smaksmessig relativt kort, men selve varmen holder lenge. Jeg liker meget godt denne tydelige ingefærsmaken som holder røyken med selskap i avslutningen.

Totalinntrykk (22/25): Som alltid koker det ned til hvorvidt dette er et bra produkt eller ikke. Etter mitt syn er svaret meget klart; javisst er dette et bra produkt. Bring it on, Pär!

Score (86/100)

Smögen Primör - bilde 2

Bilder fra Smögen Whisky.

Sláinte! - Thomas

Bunnahabhain Toiteach

Bunnahabhain Toiteach

Glenlivet 1996 16 YO Signatory Vintage