Nikka Gold & Gold

Nikka Gold & Gold

Nikka_Gold_gold.jpg

Nikka Gold & Gold, NAS, 43 %

Nikka Gold & GoldI Japan er det ikke noe, eller særdeles lite, samarbeid mellom destilleriene. Dette innebærer at dersom et destilleri har lyst til å lage en blend, må destilleriet selv produsere de ulike typer whisky som skal inngå i blenden.

Nikka Whisky er et av Japans største destillerier og produserer alle stilarter selv. Nettopp derfor har de ingrediensene til å produsere dagens whisky som er Nikka Gold & Gold. Dette er en blanding av pot still og coffey still.

For å forklare begrepene litt nærmere, starter jeg med single malt whisky som er laget av 100 prosent maltet bygg i pot stills. Det som vi kaller for pot still, er laget av en blanding av maltet og umaltet bygg, men produseres i batcher på samme måte som malt whisky. Coffey still er en annen måte å produsere whiskyen på. Dette er et kontinuerlig destillasjonsapparat som produserer en renere sprit på en mer effektiv måte. Samtidig beholder den ikke så mye av aromaen fra råstoffet.

Whiskyen tappes på 75 cl flaske. Jeg smakte imidlertid fra en 5 cl flaske som ble med hjem fra Japan sist sommer.

Nikka Gold & Gold er ikke tilgjengelig for salg hverken i Norge eller Sverige.

Nose (21/25): Dette var en overraskende kompleks nese. Det hele starter fruktig før det blir litt tørrere i form av støv og nøtter/nøtteskall. Etter hvert lukter det litt varmere, og krydder blir mer fremtredende. Muskat og kardemomme. I tillegg tenkte jeg på grønne oliven.

Taste (21/25): Fruktig, rund og smooth. Her tenker jeg varm aprikos eller nektarin. En litt tung sødme. Lett å drikke og lite kompleks.

Finish (20/25): Den taper seg litt på ettersmaken. Litt vannaktig. Salt, frukt og litt brent karamell. Ikke så lang ettersmak.

Balance (21/25): Velbalansert. Jeg prøvde den også med en stor iskule - sånn som mange drikker whiskyen i Japan - og da ble den ganske frisk og god.

Score (83/100)

- Tone

Jack Daniel's Single Barrel

Jack Daniel's Single Barrel

Nordic Whisky #25 - Braunstein Danica Whisky

Nordic Whisky #25 - Braunstein Danica Whisky