Liddesdale 21 YO Batch 5 (Bunnahabhain)

Liddesdale 21 YO Batch 5 (Bunnahabhain), 21 år, 46 %

Liddesdale 21 YO Batch 5Jeg har fått prøve batch 5 av Adelphi's Liddesdale 21 YO. Adelphi er en dyktig IB (Independent Bottler) som har en rekke varer på vårt kjære Vinmonopol.

Dette er altså batch nummer fem av denne whiskyen, denne gangen begrenset til 1 498 flasker. Den har vært lagret på totalt fem ex-sherry tønner.

På de første batchene oppga ikke Adelphi hvilket destilleri som stod for produksjonen, men på de siste par batchene har de oppgitt Bunnahabhain på etiketten. Like greit for alle parter det, dette er nemlig ingen whisky å skamme seg over eller hvor man bør skjule opprinnelsen.

Bunnahabhain hører hjemme på Islay, men lager i all hovedsak (nær) unpeated single malt. Der skiller de seg altså ut fra de fleste destilleriene på Islay.

Denne whiskyen kan man faktisk få usedvanlig billig på Vinmonopolet. Underlig nok går den på polet under betegnelsen "Adelphi's Liddesdale Single Malt min. 18 YO", og selges for NOK 750 (varenummer 372401). Den selges dermed rimeligere enn "Adelphi's Liddesdale Single Malt 18 Y.O." som polet skal ha NOK 989 for. Her er det nok noe feilmerking på noe vis, men det er bare å løpe og kjøpe når man har sjansen. Jeg har løpt i dag og er godt fornøyd med det.

Lukt (23/25): Frisk og fruktig, modne bær, noe krydder og innslag av gress. Jeg får dessuten en klar fornemmelse av lukten av lappesett for sykkel fra sent 70-tall. Litt spesifikt kanskje, men det er bildet som dukker opp i mitt hode. jeg kunne selvsagt i stedet bare sagt at det var et forsiktig innslag av gummi. Sherry-preget er relativt forsiktig. En utsøkt nese!

Smak (22/25): Fyldig og meget smooth. Fruktig og mye fudge. Kan virke litt "småskarp", men gi den litt tid i glasset, så blir den mer medgjørlig.

Avslutning (21/25): Sherryen melder sin ankomst etter hvert, sammen med en klype salt. Den blir mer tørr og fruktigheten erstattes av mørk konfektsjokolade fylt med syltetøy av ubestemmelig type. Et blaff av røyk anes helt på tampen.

Totalinntrykk (22/25):En virkelig god Bunnahabhain fra Adelphi her, og til den prisen er det egentlig bare å løpe og kjøpe.

Score (88/100)

Stor takk til Bjørn Harald for denne!

Sláinte! - Thomas

Clynelish 1997 15 YO Cask 6520

Bruichladdich 1990 Cask 2688 "Celebration of the Cask"