Glenfarclas 105 Cask Strength

glenfarclas_105-300x3002.jpg

Glenfarclas 105 Cask Strength, NAS, 60 %

Glenfarclas 105 Cask StrengthUkens lille prosjekt er å teste en del unge whiskyer fra Glenfarclas. I dag har turen kommet til Glenfarclas 105 Cask Strength.

Denne whiskyen ble første gang utgitt i 1968, og var da visstnok den første cask strength whisky i standardsortimentet fra et destilleri. Navnet 105 henspeiler på det gamle British Proof systemet, og tilsvarer en alkoholprosent på 60. For mer informasjon om måling av alkohol etter 'degrees proof', se Wikipedia her.

Helt utrolig at denne ikke er å få på polet. Denne bør du ta inn i sortimentet, Jon! På Systembolaget kjøper du denne whiskyen for SEK 652 (varenummer 80221).

Lukt (22/25): Artig, her ser man en tydelig rød tråd fra 10- og 12-åringen. Jeg finner mer av den fine fruktigheten fra 10-åringen, og heldigvis bare en svak skygge av svovelen til 12-åringen. Det er et lett innslag av alkohol på nesen, men på 60 % er vel ikke det veldig overraskende. Sherrypreget er tydeligere her, og det lukter godt. Mild karamell og noe mer sødme enn på de øvrige to små-'farclasene. Finner etter hvert mørk sjokolade, salt og bare mer og mer sherry. Dette er en sherrybombe!

Smak (22/25): Her er det massivt med sødme, karamell, sherrypreg og gode krydderier! Nam! Hu hei, hvor det går!

Avslutning (22/25): Dette er en whisky som virkelig varmer. Blir varm på ørene! Den massive, fyldige, og sirupaktige sødmen følger med helt ut. Den varmer og varer overraskende lenge. Finishen har mer karamell, og et hint av lakris. Det balanserer på stram line hele veien, fra a til å.

Totalinntrykk (23/25): Dette var jo en sann åpenbaring. I did not see this one coming! Et aldeles utsøkt whisky. Den er dessuten overraskende rimelig priset, så denne burde da slå an i Norge. La oss starte en underskriftskampanje!

Score (89/100)

Sláinte! - Thomas

Previous
Previous

Glenmorangie Lasanta 12 YO

Next
Next

Glenfarclas 12 YO - bare nesten